Paardenspektakel in Alkmaar.
Paardenspektakel in Alkmaar. (Foto's: aangeleverd)

Spektakel in de ZEturf Arena

Algemeen

ALKMAAR - De paardenkoersen in Alkmaar leven weer als vanouds. Zo zijn er zondag 14 november maar liefst negen draverijen en twee ponykoersen. Het hoofdnummer is het Boko Stables Sprintkampioenschap van Nederland. De eerste koers wordt om 13.00 uur gereden en het programma eindigt met de laatste koers om 16.30 uur. Na afloop is er live muziek in de lounge.


Na de twee succesvolle meetings in september (Stayerskampioenschap van Nederland) en in oktober (4,5 km van Alkmaar) staat zondag 14 november het volgende hoogtepunt op de kalender: Het Sprintkampioenschap van Nederland. Wie wordt de snelste sprinter van Nederland, welk paard krijgt de sierkrans omgehangen en voor welke pikeur klinkt zondag het Wilhelmus? Barateau - één van Nederlands beste paarden en baanrecordhouder van de baan in Wolvega - komt speciaal voor deze koers naar de Alkmaar ZEturf Arena. Gaat hij het baanrecord van 4-voudig winnaar Fuggedaboutit (helaas dit jaar afwezig) verbreken? Barateau is eigenaar van de enthousiaste broers Schuit uit Spanbroek.

Kiss of Fire

Naast dit hoofdnummer zijn er nog acht ‘vol bezette’ draverijen. Lokale favorieten als Face It, Kiss of Fire en Hulk Vrijenesse maken in verschillende koersen hun opwachting. Jaap van Rijn, die op dit moment bovenaan staat in het pikeurs kampioenschap van Nederland, zal zondag proberen ‘uit te lopen’ op zijn naaste concurrent Rick Ebbinge (de pikeur die vorig jaar namens Nederland Wereldkampioen werd).

Wolvega

Alle deelnemende paarden kwalificeren zich voor de Alkmaar XXL koersen à Wolvega op vrijdag 26 november. Dit XXL concept is een nieuw plan dat voortvloeit uit de goede samenwerking tussen de baan in Alkmaar en het Victoriapark in Wolvega (één van Europa’s topbanen). Paarden die op Alkmaar lopen kunnen hiermee twee weken later ‘beschermd’ tegen elkaar koersen op de ‘Champions League’ baan van Wolvega. In die koersen op Wolvega koersen zij voor een prijzengeld dat meer dan het dubbele bedraagt dan het prijzengeld in Alkmaar. 

De kleine mini pikeurs (jeugdige rijders van pony’s in de leeftijd tot 15 jaar) maken in twee koersen weer hun opwachting. In totaal strijden twintig pony’s verdeeld over twee draverijen om de felbegeerde beker. 

Toegang in de ZEturf Arena is 6 euro (kinderen tot 15 jaar gratis). Toegang door middel van een coronatoegangsbewijs. 

Meer informatie op www.drafbaanalkmaar.nl