Alkmaar wil straatintimidatie aanpakken.
Alkmaar wil straatintimidatie aanpakken. (Foto: aangeleverd)

Alkmaar wil straatintimidatie aanpakken

Algemeen

ALKMAAR - Sissen, fluiten of een opmerking over je billen. De gemeente Alkmaar wil straatintimidatie aanpakken. Daarom is er een online meldpunt ingericht waar slachtoffers van straatintimidatie melding kunnen doen. Op deze manier krijgt Alkmaar een beter beeld van straatintimidatie in Alkmaar en dat helpt ons bij een succesvolle aanpak voor dit probleem. 

“Laten we een norm stellen dat het niet gewoon is dat je wordt nageroepen”, zegt burgemeester Anja Schouten. “Daarom is er een meldpunt waar slachtoffers melding kunnen doen, want we hebben nu geen idee waar en hoe vaak er sprake is van straatintimidatie. Wat we met die informatie kunnen? Als het om openbare ruimte gaat kunnen we bijvoorbeeld iets doen aan extra licht of bossages, bij uitgaansgelegenheden kun je denken aan handhaving en als het vooral rondom scholen plaatsvindt, kunnen we aan preventie werken. We willen dit onderwerp écht aan de kaak stellen en samen met onze partners aan oplossingen werken. Straatintimidatie strafbaar maken is niet eenvoudig; dat vraagt om nieuwe wetgeving. Daar wordt in Den Haag overigens wel wel al aan gewerkt.”

Fractieleider John van der Rhee (VVD) bracht het onderwerp begin maart in de raad en sprak uit eigen ervaring. Zijn drie dochters waren regelmatig slachtoffer van straatintimidatie en voelden zich dan onveilig.