Afbeelding

Kom naar de Puienprijs-avond!

Er is al veel aandacht voor geweest: de Puienprijs. Vooral in deze krant! Wat is het? De Historische Vereniging Alkmaar organiseert om het jaar (de oneven jaren) de Puienprijs voor bouwwerken die een verbouwing of restauratie hebben ondergaan. Of nieuw gebouwd zijn. Het gaat om locaties waar sprake is van cultuurhistorische waarde. 

Dit betreft de binnenstad en alle wijken, wegen of linten die vóór 1940 reeds bestonden in Alkmaar. Belangrijk bij de aanwijzing van nominaties is het effect ten opzichte van de oude situatie. Is er sprake van een betere ruimtelijke kwaliteit na de bouwactiviteit? 

De nominatie Langestraat 20 is een mooi voorbeeld waarbij dat effect goed zichtbaar is. Bij de nominaties zijn dit jaar veel grote complexen, zoals hotel The Fallon (de voormalige gevangenis), het Westerlicht en de locatie van de Harmonie. Deze laatste leverde zelfs twee nominaties op: de restauratie van het oudste deel en de nieuwbouw na sloop van de bebouwing op het Doelenveld. 

In totaal zijn er 19 nominaties. Stuk voor stuk panden om eens goed te bekijken en mee te doen aan de publieksverkiezing van de mooiste nominatie.  

Om te zien welke panden genomineerd zijn gaat u naar de website van de Historische Vereniging Alkmaar (Hvalkmaar.nl). U kunt hier ook uw voorkeur voor - wat u betreft - de mooiste nominatie opgeven voor de Publieksprijs. 


De Puienprijswinnaars worden bekend gemaakt op woensdagavond 17 november a.s. in het Wijkcentrum Overdie te Alkmaar. Inloop is vanaf 19.30 uur én de toegang is gratis. U bent van harte welkom. Wij checken wel uw QR-code.


Henk de Visser, Puienprijs-commissie HVA