De bewoners en begeleiders van De Kleine Ark voelen zich thuis in Oudkarspel.
De bewoners en begeleiders van De Kleine Ark voelen zich thuis in Oudkarspel. (Foto: Theo Annes)

Kleine Ark is al 20 jaar een warm nest

OUDKARSPEL - Een speciale afvaardiging van bewoners van woongemeenschap de Kleine Ark wacht samen met begeleidster en coördinator Marit Aardema op wat komen gaat. Een interview voor de krant, dat is best spannend. Zo spannend, dat bewoner Stephanie er al vrij snel weer vandoor gaat, even op zichzelf zijn. De goedlachse Christa vindt het wel leuk om te vertellen wat hier allemaal te doen is. Waar nodig vult ze Marit aan en ze heeft het ook graag over haar favoriete club AZ.

dor marsha bakker

Samen met nog 6 andere volwassenen wonen Stephanie en Christa in dit bijzondere thuis aan de Voorburggracht in Oudkarspel. Daarnaast is er een logeerplek voor jongeren die kunnen wennen aan het leven in een woongroep.

Marit vertelt: "Twintig jaar geleden is deze stolpboerderij aangekocht door de familie Cordes, voor hun zoon Benjamin, zodat ze de zorg voor hem konden delen met professionals en er ook meer kinderen zoals Benjamin konden komen wonen. "Dat wil zeggen: mensen met een autistische stoornis, een meervoudige beperking, niet aangeboren hersenletsel of verstandelijke beperking. Zij wonen en werken hier in de dagbesteding, maar gaan vaak in de weekenden naar hun ouders toe. Die ook een zeer belangrijke rol spelen bij onze gemeenschap. Zo is Christa net lekker het weekend thuis geweest en heeft daar de verjaardag van haar vader gezellig meegevierd." Ze knikt enthousiast en zegt dat ze heerlijk hebben gegeten. Bovendien had AZ gewonnen van Feyenoord dus dit weekend was top!

Zelfstandig

Het valt op dat de bewoners allemaal een bepaald niveau hebben, veel dingen zelfstandig kunnen en een grote mate van vrijheid hebben. "Dat klopt", beaamt Marit. "De meeste bewoners hebben hulp nodig bij het opstarten; opstaan - aankleden - tandenpoetsen, terwijl ze vervolgens zelf de tafel dekken en de afwas doen. Anderen hebben juist weer extra hulp nodig bij de dag structuur en worden begeleid bij het leren van nieuwe vaardigheden, spraakontwikkeling en gedrag."

Lees verder op pagina 3