Christa (rechts) met begeleider Anita Plakman aan het werk in de keuken.
Christa (rechts) met begeleider Anita Plakman aan het werk in de keuken. (Foto: aangeleverd)

Humor en liefde kenmerken de sfeer op de Kleine Ark

Vervolg van voorpagina

Iedereen heeft een verschillende achtergrond, een eigen ontwikkeling doorgemaakt en heeft zijn eigen zorgvraag. De vaste begeleiders van de Kleine Ark kennen de bewoners door en door en dat geldt ook andersom. "Daardoor is er een hele fijne band tussen bewoners en verzorgers en een grote mate van veiligheid. Je ergens thuis voelen hangt van veel dingen af, maar bovenal moet je jezelf kunnen zijn." Naast het dagritme bepalen de bewoners verder wat ze zelf doen qua ontspanning.

Ontspanning

"Wij bepalen al zoveel voor ze, waaronder de vaste momenten als samen eten en het werken in de keuken, het winkeltje of de tuin. 's Avonds vertrekken er een aantal lekker naar hun eigen kamer om muziek te luisteren, terwijl anderen het gezellig vinden om beneden tv te kijken of een spelletje te doen."

Werken en leren

Bij de rondleiding over het terrein blijkt waaruit het werken op de Kleine Ark praktisch bestaat. In de ene ruimte worden de zelf verbouwde groentes verwekt en ingepakt voor de verkoop in het winkeltje. Zo worden de sperziebonen keurig afgewogen en in zakjes gedaan. In een andere ruimte worden de etiketten gemaakt voor op deze zakjes. Buiten liggen grote stronken hout die met de zaagmachine worden verwerkt tot haardhout, uiteraard ook voor de verkoop. Verderop is de keuken waar vandaag zelfgemaakte uienkruiers worden gebakken voor bij de soep. Maar hier worden bijvoorbeeld ook de lekkerste appeltaarten gebakken en naar hartenlust gekokkereld voor het avondeten.

Tuin is de trots

Achterop het erf ligt de trots van de bewoners: hun tuin. Tuinman Sjaak van der Fluit en Jan Polman - die onlangs nog op de voorpagina van dit nieuwsblad prijkte - zijn aan het frezen en zaaien - sla, wortelen, kool, en er komt ook een bloembed. Terwijl Sjaak tijd heeft voor een praatje en trots de akker laat zien die hij met veel liefde bijhoudt roept Jan naar Marit dat het tijd wordt voor een paardje, of twee: ruimte zat en leuk voor de bewoners!

Piet Bakker

“Vrijwilligers als Jan zijn goud waard”, lacht Marit. Ze vertelt over Piet Bakker, die sinds 2001 vaste vrijwilliger was bij de Ark en echt een allemansvriend. "Hij is vorig jaar na een ziekbed overleden en dat heeft indruk gemaakt, op iedereen. Maar ook dat hoort bij het leven, afscheid nemen van iemand die je dierbaar is. We hebben er veel over gepraat, er samen om gehuild maar ook gelachen bij alle herinneringen. We gaan ons houtplein waar de zagerij staat omdopen tot het Piet Bakker plein, zodat we hem nooit vergeten."

Geen Fair wel een winkel

Alle producten die hier op eigen land worden verbouwd, worden ook in het winkeltje verkocht. "normaliter hebben organiseren we zelf een Fair op ons eigen terrein, die altijd enorm drukbezocht is. Daarnaast staan we op de markt in Schagen. Vanwege corona kan dat niet doorgaan, dus we verwachten over een paar weken een hele berg aan groente, fruit en andere producten in de winkel.” Maar ook voor zelfgemaakte kaarten, vliegengordijnen, keramiek, vilten pannenlappen en telefoonhoesjes, bloemen en andere producten kunt u heel goed bij ons terecht!"

We ronden het gesprek af en het is helemaal duidelijk: de Kleine Ark is echt een warm thuis voor deze bewoners, die ernaast ook leren en zich elke dag meer ontwikkelen. Veel meer dan medische ondersteuning alleen, krijgen ze hier ook liefde, aandacht en alle ruimte voor zelfontplooiing. De humor, de openheid en de vrolijke gezichten van zowel bewoners als begeleiders geven de sfeer van deze bijzondere kleine werk- en leefgemeenschap goed weer.

Alle hulp is welkom

Wol of knopen doneren voor de viltwerkplaats, het hek schilderen of meebetalen aan de schuur? "Materiaal, kennis, geld: alles is welkom. Maar ook vrijwilligers die leuke dingen willen doen met onze bewoners zijn van harte welkom! Bijvoorbeeld bij het werk, een hobby of een uitstapje komen een paar extra handen altijd van pas. Handige Harry's kunnen helpen bij verschillende voorkomende klusjes in huis of de werkplaats. En mensen met groene vingers kunnen we goed gebruiken in de moestuin of bij het onderhoud van onze tuin. Als je graag een heerlijk gerecht in elkaar draait, dan kun je bijvoorbeeld één keer per week koken voor en met de bewoners."

Bel of mail voor meer informatie: 0226-315204 of mail naar info@dekleineark.nl.