Danny Disma-van Laar heeft oog voor de lokale natuur.
Danny Disma-van Laar heeft oog voor de lokale natuur. (Foto: pixabay)

Over de bloemetjes en de bijtjes in het Oosterdelgebied

LANGEDIJK - Binnenkort zult u in deze krant de eerste rubriek vinden van Danny Disma-van Laar, woonachtig in het Oosterdelgebied, over de ‘inheemse natuur’ in het bewoonde deel van dit gebied. Zij zal met enige regelmaat schrijven over de ‘bloemetjes en de bijtjes’ die te vinden zijn in Langedijk.

“Al van kinds af aan fascineert de natuur mij. Ik ben nu 69 jaar en nog altijd ben ik zeer geïnteresseerd in alles wat leeft en groeit en lees ik er veel over. Ik ben echter geen bioloog of ecoloog. Omdat ik eens een paddenstoel in onze tuin zag en niet wist wat voor een dit was, raadde iemand mij aan om de foto in te sturen bij www.waarneming.nl. Op deze site sturen allerlei mensen, wetenschappers en niet-wetenschappers, hun natuurwaarnemingen in. Hierdoor ontstaat een enorme database van gegevens die uitgewisseld en gebruikt kunnen worden om de natuur in kaart te brengen, ontwikkelingen te volgen en beleid uit te stippelen. Sinds 2017 voer ik regelmatig waarnemingen in met foto’s, waaronder ook veel observaties, gedaan in Langedijk, vooral in onze tuin en in het Oosterdelgebied. Lette ik eerst vooral op planten, mossen en vogels, de laatste paar jaar verwonder ik me ook over de fraaie vormen, kleuren en tekening van insecten en verdiep ik me in hun leefwereld.”

Naast de tuinen van de bewoners zijn er sloten, oevers, ruigtes, bosschages en bermen die ervoor zorgen dat dit gebied veel variatie te bieden heeft. Er leven hier onder andere planten, mossen, korstmossen, paddenstoelen, insecten boven en in de grond, vogels, zoogdieren, vissen en amfibieën.

“Het zijn er te veel om allemaal aan bod te laten komen in een artikeltje in dit nieuwsblad. Daarom zal ik enkele planten, een dier of ander organisme beschrijven en vooral aandacht besteden aan de functie van de verschillende organismen die zij hebben in het grote geheel. Dat ik me beperk tot het Oosterdelgebied wil niet zeggen dat de levensvormen die ik beschrijf niet in heel Langedijk kunnen voorkomen.”

Ecosystemen

Het gaat heel slecht met insecten. Inmiddels is al 76% van de populatie in Nederland verdwenen, omdat er geen geschikte leefgebieden meer zijn en wilde bloemen verdwijnen. En omdat er weinig bloemen en insecten meer zijn ontstaat er ook een voedseltekort bij andere dieren.

“Als hier geen verandering in komt, komen allerlei ecosystemen in een negatieve spiraal terecht. Tijd dus om hier verandering in aan te brengen. Vereniging Natuurmonumenten riep een aantal jaren geleden al hun leden op om bij de gemeentes waarin zij woonden het verzoek in te dienen om Nederland weer in bloei te zetten. Niet alleen gemeentes maar ook particulieren kunnen hiervoor zorgen door inheemse planten de ruimte te geven.”

Allerlei dieren, waaronder insecten zijn afhankelijk van planten voor het vinden van hun voedsel. Om zich voort te planten zijn sommige zelfs afhankelijk van één specifieke plantensoort. Dit zijn niet altijd de planten, die wij, mensen de kwalificatie “mooi” geven. Zij zijn echter wel van een groot belang.

"Juist die gewone, in het wild voorkomende planten en hun belangrijke relatie met andere levensvormen wil ik in mijn rubriek onder de aandacht brengen. Ik hoop dat hierdoor belangstelling ontstaat voor ‘inheemse natuur' en dat er draagvlak bij inwoners van Langedijk komt om haar een kans en ruimte te bieden.”