'Wij heten eigenlijk Simon en Impje, maar iedereen noemt en kent ons als Sam en Immie, dat is zo spontaan gegroeid.'
'Wij heten eigenlijk Simon en Impje, maar iedereen noemt en kent ons als Sam en Immie, dat is zo spontaan gegroeid.' (Foto: Theo Annes)

Diamanten huwelijk voor Simon en Impje, alias Sam en Immie

ZUID-SCHARWOUDE - Eind jaren 50: het dorpsleven bruist en de inwoners van Langedijk verheugen zich op weer een optreden van operettevereniging Caecilia. Het mooie pak aan en de haartjes gekamd, elkaar ontmoeten bij het ‘bal na’. Zo ook Immie Jonker (nu 83 jaar) en Simon de Vries (nu 89 jaar).

Die avond bloeit de liefde op. “Een mooie operette, maar het ‘bal na’ was nog veel mooier..!”

Watersnood

Oorspronkelijk uit Landsmeer afkomstig, verhuist de familie Jonker rond 1915 naar Sint Pancras. Er is in Landsmeer een watersnoodramp en het gezin vertrekt. Immie wordt in Sint Pancras op de Bovenweg geboren en heeft daar een geweldige jeugd. Op haar 20ste ontmoet zij haar grote liefde Simon de Vries. Nu zijn zij op 9 maart 60 jaar getrouwd en de liefde is er nog steeds.

SImon en Impje

“Wij heten eigenlijk Simon en Impje, maar iedereen noemt en kent ons als Sam en Immie, dat is zo spontaan gegroeid. Sam, geboren en getogen in Zuid-Scharwoude, is technisch aangelegd. Voor zijn ontmoeting met Immie vaart hij twee keer mee met een vrachtschip van 10.000 ton en doet technische klusjes. Hij bezoekt verre landen zoals Indonesië, Australië en Nieuw- Guinea, maar besluit toch te stoppen. Hij werkt bij een machinefabriek, bij de firma’s Witte en Kramer, bij het slachthuis om tenslotte te eindigen bij een keuringsdienst. Kortom, een leven waarbij de techniek voorop staat. Immie stopt na haar huwelijk als kraamverzorgster en er komen drie kinderen: dochters Elly en Anja en als middelste zoon Pieter. Een fijn en harmonieus huwelijk dat nu reeds 60 jaar stand houdt. Ondertussen zijn zij de trotse oma en opa van zeven kleinkinderen, één achterkleinkind en is de tweede op komst.

“Zij zijn een rijkdom voor ons, en ze wonen gelukkig niet te ver weg!”, zegt Immie.

Hobby’s

Vroeger was Sam dol op vissen, vooral peuren op paling deed hij graag. Nu houdt zich bezig met tuinieren, het bevoorraden van de houtkachel en vooral met lezen “Als ik er maar wat van opsteek, geen romannetjes voor mij!” Immie zwemt graag, is lid van ‘Vrouwen van Nu’, borduurt en organiseert met de buurvrouwen af en toe een knutselmiddag. Sam en Immie hebben een tuindervlet waarmee zij graag nog een stukje varen.

ANWB stel

In het verleden hebben zij verschillende ANWB-caravanreizen gemaakt.

Zo reisden zij naar bijvoorbeeld Duitsland, Polen en Zwitserland. “Wij hebben veel van Europa mogen zien en zo’n groepsreis met onze caravan was heel gezellig. Je ontmoet er leuke mensen. Toch hebben wij verleden jaar de caravan verkocht.” Met de gezondheid gaat het redelijk goed, maar natuurlijk gaan de jaren tellen.

Op de vraag hoe zij hun diamanten huwelijksdag op 9 maart zien, weten zij best het antwoord: "Met ons hele gezin samen zijn. Vervelend is wel dat door de corona maatregelen met teveel personen samen komen verboden is, en daar willen wij ons aan houden.”