Inmiddels hebben al heel wat mensen van Tasars fatayer geproefd, waaronder burgemeester Leontien Kompier.
Inmiddels hebben al heel wat mensen van Tasars fatayer geproefd, waaronder burgemeester Leontien Kompier. (Foto: Rodi Media/MB)

Nederlandse en Syrische tradities komen samen in een pannenkoek

LANGEDIJK - Sinds 2018 woont Tasar Isskreah met haar tweelingzoons in Langedijk. In 1999 vluchtte ze uit Syrië en kwam via Dubai uiteindelijk in Nederland terecht. Vorig jaar kwam haar boek Gouden littekens van mijn hart uit, een ontroerende autobiografie waarin ze haar heftige verhaal vertelt.

Tasar is alleenstaande ouder. Dat valt niet altijd mee. Maar naast dankbaarheid voor de gastvrijheid van dit land staat strijdlust centraal in haar leven. Want deze dame doet er alles aan om een bestaan op te bouwen in Nederland en zo een goede toekomst voor haar en haar zoons te creëren. In no time sprak ze Nederlands, al struikelt ze nog over bepaalde woorden en gaan zinnen soms half in het Engels, haar tweede moedertaal. "Maar je moet gewoon durven en doen, en dat geldt voor in het leven. Angst brengt je nergens maar remt alleen maar af." Door deze mentaliteit is ze nu een eigen onderneming gestart: Tasars Fatayer. Naast schrijver, tolk en leerkracht Engels is ze nu dus ook ondernemer!

Fatayer zijn Syrische hartige pannenkoeken. Ze zijn veel gezonder dan de Nederlandse door het beslag bestaande uit havermout, roggebloem, soybloem, lijnzaad en quinoa, en door de gezonde toppings als Zataar mix en muhammara pasta. Fatayer is een klassiek Arabisch gerecht. Oorspronkelijk zijn het deegpakketjes die gevuld worden met vlees, spinazie of kaas, maar Tasar heeft er haar eigen pannenkoekenversie van gemaakt: rijk aan proteïnen en vezels, en met weinig koolhydraten en zonder toegevoegde suikers. Zodat ook diabetespatiënten en mensen die gezond en bewust willen eten of op dieet zijn (één fatayer bevat slechts 130 kcal.) kunnen genieten van deze lekkernij.

"Het idee hiervoor kreeg ik toen ik en mijn jongens werden uitgenodigd bij een bevriend Nederlands gezin. Ze hadden een crêpe apparaat op tafel staan om zelf pannenkoeken mee te maken. De keuze qua toppings bestond uit: suiker, stroop of chocopasta. Superlekker, maar niet geschikt voor mijn zoons die beiden diabetes type 1 hebben. Ik twijfelde wat te doen en vroeg toen toch om kaas en eieren. Ik maakte daar gezondere pannenkoeken mee, waar iedereen van kon genieten. Het idee voor Tasars Fatayer was geboren!"

Via Forward Incubator, een platform waarbij nieuwkomers de kans krijgen een onderneming te starten, heeft Tasar haar idee verder ontwikkeld. Forward Incubator benadrukt het talent van mensen met een vluchtelingenachtergrond, hun waarde voor de samenleving en hun potentieel om bruggen te slaan tussen gemeenschappen. "Ik kreeg bijvoorbeeld begeleiding van diëtiste Christina, met wie ik het perfecte beslag ontwikkelde voor de fatayer. Samen met business coach Anke bedacht ik de mealbox, waarin de verschillende componenten voor de fatayer zitten, waarmee mensen thuis de maaltijd kunnen bereiden. De aan mij gelinkte business studenten Elsa Giolito en Sebastian Gomez Aznar, hielpen mij met het verdienmodel." Op 11 maart gaat Tasar een online presentatie geven om investeerders te interesseren voor haar concept.

Van de opbrengst van elke maaltijdbox gaat 5 euro naar het goede doel. "Daarvan wordt brood gekocht voor een gezin in Syrië. Ik zorg ervoor dat dat geld bij de juiste mensen komt en niet wordt gebruikt voor oorlogsdoeleinden. Ik vind het een fijn idee dat ik zo wat kan doen voor het land waar ik ben geboren."

Inmiddels hebben al heel wat mensen van haar fatayer geproefd, waaronder burgemeester Kompier. Ze wil nog veel meer mensen kennis laten maken met haar Syrische en gezonde versie van de Nederlandse pannenkoek. "Ik hou van uitdagingen, doe dingen nou eenmaal liever op de moeilijke manier", lacht ze. "Soms is dat heel lastig, vooral voor mezelf, maar hierdoor heb ik wel veel geleerd in korte tijd. En dat is goed!" Ook een maaltijdbox bestellen of meer informatie? Mail naar tasarfatayer@gmail.com of tel. 06-18342566.

Afbeelding