'Zonder goede medewerkers is een directeur ook maar een vrij kansloze man met een pc en een rekenmachine.'
'Zonder goede medewerkers is een directeur ook maar een vrij kansloze man met een pc en een rekenmachine.' (Foto: Bianca Huibers)

Bibliotheek directeur Ton de Kruyff neemt dubbel afscheid

ZUID-SCHARWOUDE - Veel poespas hoeft van hem niet, geen gedoe en zeker geen fanfares of ballonnen. Maar deze maand is het zover: na 24 jaar neemt directeur Ton de Kruyff van Bibliotheek Langedijk afscheid. Het is mooi geweest, Ton en zijn echtgenote zoeken een ander bestaan en doen dat niet in Nederland!

door ben wansink

Ton vertrekt met zijn vrouw Annet naar Bulgarije, naar het plaatsje Palamartsa, een klein dorp in een natuurrijke, verlaten streek. Ze kochten er vijf jaar geleden een huis. Kinderen zijn er niet, dus daar hoeven zij geen rekening mee te houden. “Het is in Palamartsa heerlijk stil, de natuur is er overweldigend en je kunt er jaren verblijven en steeds weer nieuwe zaken ontdekken!”

Hoe zijn jullie op Bulgarije uitgekomen om definitief te gaan wonen? Het is toch geen land waarvan je je meteen aan wonen denkt? "Vroeger kwamen we veel in Egypte en ontmoetten daar een Nederlandse vrouw die als gids werkte. Zij had twee honden en vertrok naar Bulgarije om vandaar uit reizen te organiseren. Zij kocht het huis in Palamartsa. Zij vroeg ons een keer op de honden te passen, dus wij gingen naar Bulgarije en vonden het daar gelijk geweldig. Toen dat opzetten van reizen haar niet echt lukte, kochten we het huis. Het bevalt ons zo, dat wij nu dus definitief gaan. Nederland is vol, druk, en wij zoeken de stilte. Daar hebben we een grote tuin, je kunt er fantastisch wandelen zonder ooit iemand tegen te komen, en ik kan eindelijk eens alle boeken lezen waar ik nooit eerder aan toe kwam.

Lees verder op pagina 3