Waar menigeen bij portretfotografie denkt aan menselijke modellen, werkt Marissa juist graag met paarden.
Waar menigeen bij portretfotografie denkt aan menselijke modellen, werkt Marissa juist graag met paarden. (Foto: Marco Meeuwisse)

Portretfotografe Marissa heeft alleen oog voor paarden

Algemeen

LANGEDIJK - Waar menigeen bij portretfotografie denkt aan menselijke modellen, werkt Marissa juist graag met paarden. Ze is slechts 19 jaar oud en al vijf haar eigenaar van een bedrijf waarin ze opdracht na opdracht binnenhaalt.  

Hoe is ze hier gekomen? “Eerlijk gezegd zag ik het gewoon voorbijkomen en vond het zo leuk dat ik het ook ben gaan proberen. Weliswaar met zo’n klein cameraatje dat je meeneemt op vakantie. En hup daar ging ik dan naar mijn vriendinnen met paarden toe om de foto’s te gaan maken. Vrijwel vlak daarna moest er een paard ingeslapen worden en dan besef je pas hoe waardevol deze herinneringen zijn. Het is prachtig om de band tussen mens en dier te kunnen vereeuwigen door middel van mijn foto’s. Sindsdien ben ik blijven fotograferen. Vandaar uit ben ik gratis fotoshoots gaan aanbieden om te oefenen, en kreeg ontzettend veel reacties daarop. Na enige tijd ben ik er toch een klein bedrag voor gaan vragen omdat er heel veel tijd in gaat zitten. En mensen vergeten dat soms.“ 

En dan nu een groeiend bedrijf. In vijf jaar tijd? “Ja bizar! Tijd gaat onwijs snel. Sinds 2017 ben ik paardenfotograaf en na jarenlang de ontwikkeling daarvan te hebben gezien heb ik eindelijk de stap te durven zetten om mij in te schrijven bij de KVK. Sinds augustus dit jaar ben ik dus ZZP’er en dit voelt heel officieel voor mij. Als ik dan terugkijk op de afgelopen jaren kan ik zeggen dat ik best wel trots ben op mijzelf. Inmiddels heb ik een sponsorteam van vier amazones, lucratieve samenwerkingen met grote merken en publicaties in meerdere bladen. Maar in het speciaal ben ik dankbaar voor mijn allerliefste moeder die mij altijd overal naar toe rijdt, meedenkt met mijn ideeën en net zo fanatiek is als ik. Zij wel de belangrijkste bron in mijn bedrijf. Ik ben onwijs gezegend met zo’n topteam om mij heen!”  

Waar zit jouw kracht? “Ik denk dat de blackphoto reportage mij wel het meest uniek maakt. Deze is erg populair en ik vind het ook een mooie manier van portretten maken. Sinds kort doe ik ook fine-art shoots en ook dit is erg geliefd onder mijn klanten. Bij een fine-art shoot wordt er gebruik gemaakt van kunstlicht waarbij het paard op een artistieke manier naar voren komt op beeld. Door de verschillende lampen op andere posities te plaatsen, worden er delen van het paard opgelicht. Je kan er zoveel mee, het is echt een kwestie van smaak. Je vindt het mooi of juist niet. Ook ik leer elke dag nog bij en ben zelden tevreden met mijn eigen foto’s. Er is altijd ruimte voor verbetering, zolang mijn klanten maar blij zijn met het eindresultaat. Dan is mijn dag gemaakt!”

Naast het fotograferen voor de Penny en haar eigen fotoshoots, werkt ze ook nog in een supermarkt waar ze alweer 5 jaar rondloopt. “Daarnaast heb ik nog een baan op Schiphol waar ik sinds mijn 17e passagiers board, met de daar bij behorende securitycheck voor Delta Airlines. Bovendien studeer ik nog gewoon fulltime in de luchtvaart, wat mij dus met deze baan een enorme toevoeging geeft op mijn cv. Volgend jaar studeer ik af en hoop ik aan het werk te kunnen als stewardess.” 

Hoe combineer je dat allemaal? “Mijn leven is inderdaad anders dan andere jongeren van mijn leeftijd. Ik geniet net zo erg van een drankje en hapje met mijn vriendinnen maar dit moet gewoon vooruit gepland worden in mijn agenda. Een werkweek van 65 uur per week is voor mij dan ook normaal. Ik heb voor mijzelf bepaalde doelen gesteld en heb er alles voor over om deze te bereiken. Het is soms lastig om de grenzen te kunnen aangeven en een goede balans daarin te vinden. Helaas ben ik totaal niet goed in plannen en vraag ik mij ook wel eens af hoe ik alles nog kan combineren, maar tot nu toe gaat het nog redelijk”, lacht ze verontschuldigend. “Vanwege mijn drukke levensstijl geniet ik juist van de kleinste dingen in het leven. Van een mooie fotoshoot met paarden bijvoorbeeld!”

Benieuwd naar Marissa’s werk? Zoek haar op op Facebook of Instagram of kijk op www.marissahoorn.nl