Mooi leven

Een Amsterdamse toerist bezocht het Rijk der Duizend Eilanden, toen een kleine skuit met een relaxte Langedijker koolboer aanmeerde. De Amsterdammer complimenteerde hem sarcastisch met de dagopbrengst: één dikke witte kool. De agrariër legde uit dat deze kool genoeg was om zijn gezin te voeden. De toerist vroeg: “Maar wat doe je dan met de rest van je tijd?” De koolboer antwoordde: “Ik slaap uit, vis wat, speul met mijn kinderen, kaart met mijn vrouw. En ik wandel iedere avond naar Oudkarspel, waar ik een terrasje pak en gitaar speel met mijn maten. Ik heb een gevuld en mooi leven, vanzelluf.”

De Amsterdammer keek hem verbijsterd aan: “Luister, ik ben Senior Business to Business Strategies Consultant Executive en geef je 5 gratis tips: 1. besteed meer tijd aan je kolen 2. koop met de opbrengst daarvan een grotere akker 3. koop met de opbrengst van die grotere akker meer grond 4. verkoop direct aan de groentesnijder 5. open je eigen groentesnijbedrijf. Je hebt dan de controle over het product, de verwerking en de distributie. Hierdoor kun je Langedijk achterlaten! Je verhuist naar Amsterdam waarvandaan je je groeiende onderneming kunt leiden. Na 10 tot 15 jaar kondig je een beursgang aan. Je verkoopt je aandelen en wordt stinkend rijk. Je kan echt miljoenen verdienen, hoor!”

“Maar wat mot ik met miljoenen?”, vroeg de Langedijker. "Wat je er mee moet? Nou, je zou voorgoed met pensioen kunnen gaan! Verhuizen naar een klein dorp waar je kunt uitslapen, een beetje vissen, spelen met je kinderen, kaarten met je vrouw. En 's avonds wandelen naar een terras, om gitaar te spelen met je maten…”

“Krek. Dat doe ik al.”