'Ik hou van luisterliedjes maar ook van rammen op m'n gitaar'
'Ik hou van luisterliedjes maar ook van rammen op m'n gitaar' (Foto: Rob Faas)

Eg de Jong treedt op in De Binding

Vervolg van voorpagina


Boegbeeld van de band is de meer dan markante Johannes de Boom, die met zijn enorme lichaam, inmiddels helaas aangetast door zware reuma en versierd door talloze tatoeages, nog steeds het allerliefst - weliswaar in rolstoel de Nederlandse poppodia beklimt. "We weten nog niet wanneer en waar, maar de wens om op te treden met The Shavers is er altijd. Alles is natuurlijk afhankelijk van de toestand van Johannes, al wil die áltijd doorgaan en zegt ie tegen ons: ‘Mocht ik doodvallen op het podium: gewoon doorspelen!'” lacht Eg.

The Shavers

The Shavers heeft een grote schare trouwe fans die de band overal volgt. “Dat maakte het voor mij extra spannend om mijn oom te vervangen, naast mijn jonge leeftijd. Maar ik werd vanaf het begin omarmd door de fans. Dat gebeurde zelfs letterlijk na het optreden in Paradiso toen een echt enórme man mij na afloop een knuffel kwam geven. Die was helemaal emotioneel. Dat vond ik zo ontzettend mooi!”, glundert Eg bij de herinnering.

Relikwie

Eg is van kinds af aan bezig geweest met muziek. Niet gek met zo’n vader die het huis aan de Dorpsstraat in Broek op Langedijk ook gebruikt als opnamestudio, oefenruimte en muziekcafé. “Toen ik een jaar of drie was ben ik begonnen met drummen. Ik kon eerder drummen dan fietsen! Daarna heb ik eens een gitaar opgepakt en die ook niet meer losgelaten. Mijn vader had in zijn woonkamer een rij gitaren staan, waaronder een twaalfsnarige en wat mandolines. Er stond ook een grote vierkante koffer en ik wist dat dat één gitaar van Cock was. Stiekem ben ik op die gitaar gaan spelen, oefenen, pielen zonder ooit les te hebben of uitleg van iemand. Ik luisterde minutieus mee met Jimi Hendrix en speelde dat na. Maandenlang pakte ik steeds die gitaar, als mijn vader weg was. Ik durfde niet te zeggen dat ik op die gitaar speelde, het was een soort van relikwie van mijn overleden oom. Op een dag maakte het me niets meer uit en ik bleef spelen toen mijn vader thuiskwam. Achteraf wist hij het allang natuurlijk, maar hij vond het heel tof en was onwijs enthousiast.”

Inspiratie

Zelf houdt Eg van heel veel soorten gitaarmuziek, maar Bob Dylan is zijn god. "Ik verafgood die man. Ik vind echt alles goed wat hij heeft gemaakt. Nou ja, niet alles, maar ik vind niks van Dylan slecht”, lacht hij. "Dylan is allesomvattend en zijn muziek past bij elke gemoedstoestand. Ik kan mezelf verliezen in een luisterliedje maar vind het ook heel lekker om een Dylan nummer op gitaar te rammen. In Nederland luister ik graag naar de gitarist van Claw Boys Claw, en van The Bintangs. Van de jonge garde vind ik Pablo van de Poel van DeWolff heel goed.”

Toekomst

Tegenwoordig werkt Eg als groenteboer in Wassenaar, nadat hij zijn HAVO diploma behaalde op Het Dalton College in Alkmaar. "Dat is natuurlijk niet wat ik wil blijven doen, want mijn toekomst ligt in de muziekwereld. Het liefst zou ik een band formeren waarmee ik kan optreden en muziek kan opnemen zodat we er van kunnen leven. Ik heb niet veel nodig om van te leven, als ik maar muziek kan maken.”

Het concert van 10 september van Tim Knol met Eg de Jong in het voorprogramma is helaas uitverkocht, maar voor de andere concerten in deze serie zijn nog wel kaarten verkrijgbaar. Kijk op https://theaterdebinding.nl/theaterprogramma.

Met Johannes de Boom tijdens het optreden in Paradiso.