Frans Groot is mede-organisator van het internationale damtoernooi Heerhugowaard Open. 'Hopelijk lukt het de Russen om de trip hierheen te maken.'
Frans Groot is mede-organisator van het internationale damtoernooi Heerhugowaard Open. 'Hopelijk lukt het de Russen om de trip hierheen te maken.' (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Damclub SNA maakt zich op voor elfde editie Heerhugowaard Open

Sport

HEERHUGOWAARD – Het jaarlijks terugkerende damtoernooi Heerhugowaard Open komt er aan. Van zaterdag 10 tot en met zaterdag 17 juli komen talentvolle dammers uit de hele wereld naar Heerhugowaard om testrijden om de eindzege.

“Dit jaar beleven we de elfde editie van het Heerhugowaard Open”, vertelt Frans Groot, wedstrijdleider bij damvereniging SNA. “Het maximumaantal deelnemers is al bereikt (72) en het is te hopen dat ook de deelnemers uit Rusland kunnenkomen in deze coronatijden.” Een aantal dammers zoekt een slaapplaats bij familie of kennissen en anderen gaan naar een camping of een hotel. Het evenement wordt gehouden in de tafeltennishal van DOV aan het Helena Nordheimland. Naast het hoofdtoernooi zijn er nog meer activiteiten zoals blitz en klaverjassen. Vanwege corona hebben we dit jaar helaas geen voetbal of quatremain-toernooi. Maar er zijn natuurlijk ook vele prijzen te winnen; het totale prijzengeld is bijna vierduizend euro, waarbij de winnaar duizend euro opstrijkt.

Jubileum

Damclub SNA (wat overigens staat voor ‘Spel Na Arbeid’) is in maart 1932 opgericht en viert volgend jaar dus een prachtig jubileum. “Dan bestaan we negentig jaar. Of en hoe we dat gaan vieren is nog niet bekend, maar het is natuurlijk een fantastische mijlpaal. Op dit moment hebben we rond de zestig leden, waaronder veel jeugd. Dat is belangrijk voor het voortbestaan van de vereniging en daarom organiseren we al 35 jaar het schooldammen hier in Heerhugowaard. Daar komen meestal rond de 150 kinderen op af. Ze pakken het dammen snel op en hebben er veel plezier in om samen te spelen. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Mooi om te zien hoe de passie voor het dammen overdragen wordt op een nieuwe generatie!”

Lange avond

Donderdagavond komen de dammers van SNA altijd bijeen. “We beginnen om 20.00 uur en het licht gaat pas uit rond middernacht. Dat is lang, maar een wedstrijd duurt al snel zo’n drie à vier uur. Dat komt doordat je als dammer twee uur bedenktijd hebt. Dat wordt bijgehouden via een tijdklok. Behalve onderling strijdt een aantal van onze dammers ook in competitieverband tegen leden van andere verenigingen.” In de periode dat SNA in de ereklasse speelde schommelde het ledenaantal rond de honderd. Frans: “Dat was een mooie periode, waarbij de vereniging door een grote sponsor financieel werd ondersteund. Heel opvallend was dat onze spelers elke wedstrijd in keurig kostuum de wedstrijdzaal betraden. Inmiddels spelen we een trapje lager, in de hoofdklasse. Maar misschien nog wel belangrijker dan de prestaties is de gezelligheid. Want ook daar ontbreekt het binnen onze vereniging zeker niet aan.”

Wuhan

Frans en zijn vrouw Albertina zijn enkele jaren geleden samen met nog vijf leden van Damclub SNA, op uitnodiging van het Ministerie van de provincie Hubei, naar China gereisd. Om precies te zijn naar Wuhan, de stad die door de coronapandemie ineens wereldnieuws werd. “Ze waren daar erg geïnteresseerd in ons jeugdbeleid. We hebben daar onder meer een bezoek gebracht aan een kleuterschool, waar damles werd gegeven als onderzoekproject naar wat dammen doet voor de denkontwikkeling van kleuters. Eenmaal terug in Nederland hebben we online met vijftien kleuters van de school van mijn vrouw in Schagen tegen vijftien kinderen uit Wuhan gespeeld. Een heel bijzondere en unieke ervaring! “

Wereldtoppers

Dammen is wereldwijd een populaire denksport. Bijna iedere Nederlander heeft wel eens een partijtje dammen gespeeld en in ieder huis was vroeger een dambord aanwezig. Frans: “Nederland staat internationaal hoog aangeschreven en de nodige wereldtoppers voortgebracht. Vroeger had je mensen als Ton Sijbrands, Harm Wiersma en Jannes van der Wal. Tegenwoordig zijn Roel Boomstra en Jan Groenendijk de grote mannen. Vooral voor de jeugd is dammen belangrijk. Het is namelijk aangetoond dat het goed is voor het brein!’’

Meer informatie over het Heerhugowaard Open en het wedstrijdschema is te vinden op www.heerhugowaardopen.com.

Frans Groot draagt zijn passie voor de damsport graag over aan de jeugd.