De in Heerhugowaard opgegroeide Lonneke lanceert haar eerste boek...
De in Heerhugowaard opgegroeide Lonneke lanceert haar eerste boek... (Foto: Aangeleverd)

Jeugdvriendschap leidt tot debuutromans

TUITJENHORN/ HEERHUGOWAARD - Jeugdvriendinnen Lonneke Kossen-Groot en Nelleke Langendoen brengen samen hun debuutromans uit. Zaterdag 3 en 10 juli van 14.00 tot 16.00 uur lanceren zij hun romans ‘Nachtmerrie in de polder’ en ‘Angst voor morgen’ in respectievelijk Tuitjenhorn en Rockanje.

Schrijvende vriendinnen kennen elkaar al 35 jaar

De vriendinnen ontmoetten elkaar voor het eerst in de zomer van 1986, toen de familie Groot vanuit Heerhugowaard met het busje naar Rockanje reed, om daar twee weken vakantie te vieren in de caravan achter het tuindersbedrijf van de familie Langendoen. Er ontstond direct een klik tussen de negenjarige Nelleke en elfjarige Lonneke, ze deelden samen hun paardenliefde.

Jeugdherinneringen

Vijftien jaar lang trok de familie Groot iedere zomer naar Rockanje. Twee weken werden vier en de caravan werd vervangen voor een zelfgebouwd, maar verwarmd vakantiehuisje. Hierdoor werd er niet alleen in de zomer gebruik van gemaakt, maar ook met Pasen, de meivakantie en andere lange weekenden. In Rockanje ontstonden de mooiste jeugdherinneringen. Zonder zadel, in korte broek en op blote voeten reden de vriendinnen op hun pony’s naar het paardenstrand, waar ze met de dieren zwommen in zee. Nat en vies reden ze daarna terug via ‘De Paddenstoel’ voor een ijsje.


In 2019 tagt Nelleke op Facebook Lonneke in een bericht over een schrijfvakantie in Portugal: ‘Ga je mee?’. Wat als een geintje begon, werd een onvergetelijke week in de zon, waar de boeken – die ze dit jaar in juli lanceren – hun vorm kregen.

Waargebeurde elementen

Nelleke: “Het is geweldig om mijn eerste roman ‘Angst voor morgen’ als gedrukt exemplaar te mogen presenteren. Heel indrukwekkend. Mijn boek speelt zich deels af in Rockanje en er zitten waargebeurde elementen in. Het gaat over de machteloze situatie waarin de achttienjarige Tess zich bevindt. Waar ze ook is, haar stalker is er ook. Dan neemt ze een heftig besluit. Ze laat iedereen die ze liefheeft achter en maakt een nieuwe start. Is dat de juiste keuze? Ik kan alvast verklappen dat het verhaal een onverwachte ontknoping heeft.”

Ruige polder

Lonneke: "Dit afgelopen jaar heb ik hard gewerkt om mijn eerste roman ‘Nachtmerrie in de polder' definitief af te ronden. Ik hoop dat de lezers genieten van mijn spannende roman. Het verhaal gaat over twee vrouwen die elkaar niet kennen, maar beiden dromen van een leven tussen de paarden. Ze zijn opgegroeid in de ruige polder van Noord-Holland Noord en hebben de omgeving in hun hart gesloten. Waar de droom van de een in duigen valt, weet de ander haar droom te verwezenlijken. Of toch niet? Het verhaal is fictief, maar ik heb het dicht bij mijzelf gehouden. Als inwoner van Tuitjenhorn is de polder mij niet onbekend. Samen met mijn dochter rijd ik er regelmatig een rondje met onze pony's.”


Twee jaar na de eerste zin lanceren de jeugdvriendinnen hun debuutromans. Deze zijn vanaf 3 juli bij iedere (online) boekhandel verkrijgbaar als paperback en Ebook.

... Net als haar jeugdvriendin Nelleke.