Hera-atlete Jessica Schilder legt aan voor haar volgende stoot.
Hera-atlete Jessica Schilder legt aan voor haar volgende stoot. (Foto: Twitter Atletiekunie)

Goud en brons voor Hera-atleten

BREDA / HEERHUGOWAARD - De Heerhugowaardse atletiekvereniging is met een gouden en een bronzen medaille huiswaarts gekeerd na de Nederlandse kampioenschappen atletiek in Breda. 

Schilder nog maar tien centimeter verwijderd van Nederlands record

Topfavoriete Jessica Schilder (22) was heer en meester bij het kogelstoten. Met haar beste stoot reikte ze tot 18.77 meter, een nieuw persoonlijk record en liefst dertig centimeter verder dan haar vorige PR. Daarmee kwam ze bijna een meter verder dan de nummer twee Jorinde van Klinken, die 17,84 meter liet noteren. Bente Koning werd derde met 17,74 meter. 


Om de prestatie van Schilder nog beter in perspectief te zetten: de 18.77 meter was de derde afstand ooit door een Nederlandse geworpen. Schilder, die later deze maand afreist naar de Olympische Spelen in Tokio, is nog slechts tien centimeter verwijderd van het Nederlands record van Corrie de Bruin uit 1998. Als haar progressie zich doorzet, dan komt wellicht zelfs de grens van 19 meter in zicht.

Brons voor Bonte

In het kielzog van zijn teamgenootje veroverde Sebastiaan Bonte in Breda een mooie bronzen medaille op het onderdeel discuswerpen. De pas 18-jarige Bonte, die net als Schilder bij Hera traint met de succesvolle werpcoach Hans Arnhardt, overtrof zichzelf met een beste worp van 52,03 meter. Hij hoefde daarmee alleen winnaar Ruben Rolvink (59,18 meter) en Stephan Dekker (54,63 meter) voor zich te dulden. 

EK U21

Bonte kwalificeerde zich met deze prestatie tevens voor de EK onder 20 dat volgende maand in de Estse hoofdstad Tallinn plaatsvindt.

Hera-atleet Sebastiaan Bonte geldt als een van de grootste Nederlandse talenten met de discus.