Nederland – België in de Tour de France

Wat hebben we genoten van Hollands glorie aan het begin van deze Tour. De eerste dag behaalde Ide Schelling de bollentrui en de tweede dag Matthieu van der Poel geel en de bollentrui. Deze prestaties deden het verlies van het Nederlands voetbalelftal snel vergeten en nu gaan we voor de Belgen. België was tenslotte tot 1795 de Zuidelijke Nederlanden.


Maar als we de resultaten van deze twee landen in de historie van de Tour eens op een rijtje zetten dan rijdt België ruim op kop. De eerste Belg reed al in de Tour van 1904 en de eerste Nederlander pas in 1933. Wel 18 keer wisten Belgen de Tour te winnen met illustere namen als Defraye, Thys, Maes, Lambot, Scieur, Van Impe en natuurlijk Merckx, met de bijnaam De Kannibaal. die zelfs vijf keer won. Jan Janssen en Joop Zoetemelk behaalden voor ons twee keer de eindzege. Zoetemelk deed dat in 1980. Dat is al 41 jaar geleden maar de Belgen wachten nóg langer, namelijk al 44 jaar, op een opvolger van Lucien van Impe. Ook thuisland Frankrijk heeft heel lang geen Fransman op het eindpodium gehad. Bernard Hinault was in 1985 de laatste Franse winnaar.


De Belgen scoren ook beter in de bergen dan de Nederlanders. Eddy Merckx en Lucien Van Impe (en vroeger Felicien Vervaecke) presteerden goed in het hooggebergte. De Belgen stonden tienmaal in de bollentrui op het podium in Parijs en de Nederlanders Steven Rooks en Gert-Jan Teunissen slechts tweemaal. Johnny Hoogerland reed tien jaar geleden wel een paar dagen in de bollentrui, maar eindigde toen in het prikkeldraad.


Gele truien: Merckx reed in zijn eentje 96 dagen in het gele tricot, terwijl álle achttien Nederlanders die ooit het geel droegen in totaal tot 'slechts' 75 dagen komen. Maar ONZE Matthieu van der Poel blijft nog dagen in het geel rijden…


De witte trui, voor de beste jongere renner, werd vijf keer door de Nederlanders naar Parijs gebracht. Opvallend: de Belgen deden dat geen enkele keer. De groene trui voor de sprinters werd negentien keer door een Belg veroverd met Merckx en Maertens als rittenkapers. Vier keer ging het groen mee naar Nederland, met Jan Janssen als sprinter. Etappezeges door Belgische sprinters waren er heel veel.


In beide landen hebben we wel aanstormend talent maar een ronde winnen eist verschillende disciplines. Wij hebben goede sprinters, meesterknechten, rittenkapers en ervaren coureurs maar om de Tour de France te winnen moet je een veelzijdige renner zijn. En in een goed team rijden. Markant dat de Belgen sinds 1981 geen podiumplaats in Parijs meer hebben veroverd. Dat was Lucien van Impe op de tweede plaats. De meest recente podiumplaats voor Nederland veroverden Tom Dumoulin (als tweede) in 2018 en Steven Krijswijk (als derde) in 2019.


Maar de toekomst ziet er voor Nederland en België gunstig uit met Mathieu van der Poel en Wout van Aert. En zeker als volgend jaar Tom Dumoulin, Fabio Jacobsen, Dylan Groenewegen en Remco Evenepoel weer meedoen.


Dit jaar stonden er 23 Belgen en 15 Nederlanders aan de start.