Wieb Zigtema gaat vier concerten gaat organiseren in Theater De Binding in Zuid-Scharwoude.
Wieb Zigtema gaat vier concerten gaat organiseren in Theater De Binding in Zuid-Scharwoude. (Foto: Bianca Huibers)

Eindelijk weer muziek en vermaak in De Binding

DIJK EN WAARD - Ze zijn er gelukkig nog: mensen die, ondanks de moeilijke coronatijd, mooie initiatieven willen ontwikkelen. Zo ook Wieb Zigtema, die vanaf september vier concerten gaat organiseren in Theater De Binding in Zuid-Scharwoude. Waarom doet hij dit doet en wat hoopt hij hiermee te bereiken? Tijd voor een goed gesprek!

door Ben Wansink

Unieke avonden voor slechts 10 euro per voorstelling

“Het viel mij op dat er zo weinig te beleven valt in het theater van De Binding. Er waren wat kindervoorstellingen, maar verder was het stil. Ja, natuurlijk speelt het virus een grote rol. Maar toch wil ik dat de mooie zaal meer gebruikt gaat worden. Daarom zocht ik contact met de gemeente, kreeg een gesprek met wethouder Langedijk en zo ging het balletje rollen. Er moest en moet nog heel wat over en weer gepraat en gemaild worden, maar ik denk dat de concerten nu definitief coronaproof door kunnen gaan. Ik zie het als een grote uitdaging en hoop dat de concerten een succes worden, voldoende publiek trekken en ook volgend jaar kunnen plaatsvinden. Ik organiseer deze concerten zelf, in samenwerking met De Binding en de Cock de Jong Foundation."

Eigen initiatief

"Mijn enige doel is een mooie muziekavond waar artiesten, zeker de minder bekende die niet al overal zichtbaar zijn, een kans krijgen hun talenten te tonen. En ik beloof dat er heel wat talent tussen zit!” Wieb Zigtema is enthousiast, maar ook best wel onzeker. Hij begint aan een avontuur en moet maar afwachten of met name de Langedijker bevolking te enthousiasmeren valt. ”Mijn kleinschalige muziekavonden in De Binding zijn zonder commercieel oogmerk, en, na aftrek van kosten, gaan de inkomsten naar de optredende artiesten.”

Een muziekmens

"Ik ben altijd met muziek bezig geweest, ben zelf ook actief als muzikant, zanger en gitarist, maar noem mezelf meer een Engelstalige liedjesschrijver. Hoe ik op het idee kwam voor deze concerten? Ooit, rond 2004, organiseerde ik samen met collega-muzikant Rob van der Plas in Sint Pancras dergelijke avonden in het niet meer bestaande café De Spoorzoeker. Ook toen waren de optredens ‘bare bones’, dus akoestisch en klein. Mijn idee is zeker niet revolutionair. Ik hoop vurig dat ik er de loop in krijg en dat er voldoende bezoekers komen om te genieten van een mooie avond. Komen er echter te weinig bezoekers, tsja, dan zal dat einde mooie plannen betekenen!”

Tim Knol

Het programma ziet er zeer gevarieerd uit. De bezoekers krijgen, naast het hoofdoptreden, ook een lokaal voorprogramma, waar voor elk wat wils bij zit. De eerste avond is vrijdag 10 september; dan zal de Hoornse singer-songwriter Tim Knol optreden, met in het voorprogramma de jonge Langedijker Eg de Jong, de laatste avond staat gepland op vrijdag 17 december met Roel C. Verburg, één van de weinige artiesten die stand-up comedy combineert met muziek. Ruim op tijd zal via deze krant iedere maand het programma in De Binding bekend worden gemaakt. Het beloven unieke avonden te worden en dat slechts voor de prijs van 10 euro per voorstelling!