Sander Jak-van Rhee van Kuijs Reinder Kakes.
Sander Jak-van Rhee van Kuijs Reinder Kakes. (Foto: Kim Krijnen)

Wat betekenen de woningmarktcijfers voor kopers en verkopers in Heerhugowaard?

HEERHUGOWAARD - Het is zover: de woningmarktcijfers van het derde kwartaal van 2021 zijn binnen. Sander Jak-van Rhee, registermakelaar en taxateur bij Kuijs Reinder Kakes, ziet een voortzetting van eerdere ontwikkelingen: "Het aanbod is verder geslonken, terwijl de prijzen wederom zijn gestegen."

Registermakelaar Sander Jak-van Rhee bespreekt ontwikkelingen

Sander ziet nog steeds genoeg geïnteresseerden om het prijsniveau hoog te houden, maar uit de cijfers blijkt dat het aantal verkopers 33 procent minder is dan in het derde kwartaal van 2020. Dat is waarschijnlijk een tijdelijke ontwikkeling: "In het vierde kwartaal zijn veel nieuwbouwplannen gestart (waarvan twee vanuit Kuijs Reinder Kakes). Hierdoor focussen kopers zich momenteel meer op nieuwbouw en minder op bestaande bouw."

Kopers: wed niet op één paard

Volgens Sander doen kopers er verstandig aan om hun kansen te spreiden: "Wed niet op één paard. Wie kans wil maken, moet zich op nieuwbouw én bestaande bouw richten, want beide markten kennen een enorme krapte. Neem wel een goede aankoopmakelaar in de arm die je kan helpen om onder hoge druk de juiste beslissing te nemen."

'Vergroot je kansen: richt je op nieuwe én bestaande bouw'

Wat als een koper nieuwbouw prefereert wegens isolatie en energiebesparende maatregelen? "Begrijpelijk," zegt Sander. "Maar weet dat er voor bestaande bouw extra financiering mogelijk is op dit gebied."

Verkopers: schakel een deskundige in

Voor woningverkopers heeft Sander ook een helder advies: "Houd de nieuwbouw in de gaten, want dit is een serieuze concurrent. Laat je bij voorkeur helpen door een deskundige verkoopmakelaar. Zo bereik je de juiste doelgroep en kan je bouwen op een coördinator die het gehele verkoopproces in banen leidt. En — niet onbelangrijk — de gemiddelde verkoopprijs ligt hoger wanneer je met een makelaar werkt!"