Een huis vol visite voor de jarige mevrouw Vonk.
Een huis vol visite voor de jarige mevrouw Vonk. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Huis vol visite voor 101-jarige Annie Vonk

Algemeen

ZUID-SCHARWOUDE - “Als u volgend jaar 101 wordt, kom ik graag nog een keertje een kopje koffie bij u drinken!”, zei burgemeester Leontien Kompier een jaar geleden tegen Annie Vonk-Schuit. Die belofte werd 27 september ingelost. Annie bereikte die dag die respectabele leeftijd van 101 jaar en dus bracht de burgemeester haar het beloofde bezoek. De kamer, versierd met kaarten en bloemen, was bijna te klein toen ook nog onverwacht pastoor Bruno Sestito binnenstapte om de jarige te feliciteren.


Ook pastoor Sestito kwam langs om de jarige te feliciteren.- AGHeeremansPhotography

“Ik ben een heel dankbaar mens. Het mooiste is dat ik mijn zes zoons om me heen heb, die me heel goed verzorgen.” Twee van de zes, Eric en Ron, verzorgen deze ochtend de inwendige mens: koffie wordt gezet en het gebak rondgedeeld. “Moeder is soms wel een beetje Oost-Indisch doof hoor, ze kan heel goed selectief horen!” Het is geweldig dat op maandag zoon Eric voor moeder kookt en zoon Arno dit op de donderdag doet. ”Als het seizoen er is, kook ik asperges voor haar. Met ham erbij en moeder is dan heel gelukkig!”, zegt Eric. 

De andere dagen eet moeder in het huis, en is daar heel tevreden over. Een jaar geleden woonde Annie Vonk nog in seniorencomplex Westervenne, maar sinds maart krijgt zij verzorging in Buiten Zorg. “Iedereen is heel lief voor me, ik heb het hier erg naar mijn zin!”


AGHeeremansPhotography

Nog genoeg te doen

De kamer hangt vol door Annie zelf gemaakte schilderijen toen dat nog ging, maar nu haar gezichtsvermogen erg slecht is kan dat niet meer. Gelukkig komt zo nu en dan haar ex-buurvrouw Roos langs om voor te lezen, en vermaakt Annie zich onder andere met breien. In het huis is zij actief met bingo en bloemschikken. Eén keer per maand bezoekt zij de katholieke kerkdienst in Buiten Zorg. Het bezoek van de pastoor vindt zij dan ook geweldig.

Zorg voor de zes jongens

Annie leerde haar man kennen tijdens het dansen in Noord-Scharwoude. Haar man was tuinder en overleed op 63-jarigfe leeftijd. Annie was toen 53 jaar en stond er alleen voor. Daar is ze uitstekend in geslaagd en haar zonen Hans, Nico, Arno, Ron, Eric en Ed zijn haar daar zeer dankbaar voor. Hans is de oudste van 74 jaar en Ed de jongste, hij wordt binnenkort 65. Niet onvermeld mag blijven dat Annie nog precies weet dat zij elf kleinkinderen heeft, maar nog geen achterkleinkinderen. En nog iets bijzonders: pastoor Bruno laat een foto zien van een magazine. Op de cover prijkt een trotse Annie Vonk. Zij is in dat blad een van de ouderen die laten zien dat oud worden heel mooi kan zijn. Het zou fantastisch zijn als mevrouw Vonk mee mag maken dat haar burgemeester, maar dan van Dijk en Waard, op haar 102de verjaardag weer bij haar op bezoek kan komen. Voor Annie is ze meer dan welkom!


En nog iets bijzonders: pastoor Bruno laat een foto zien van een magazine. Op de cover prijkt een trotse Annie Vonk  - foto Aangeleverd

(door ben wansink)