Bij de Twuijvermolen. De rechtspraak – waar moet Sint Pancras naar toe? Alkmaar of de Waard.
Bij de Twuijvermolen. De rechtspraak – waar moet Sint Pancras naar toe? Alkmaar of de Waard. (Foto: Freek Poortvliet)

De KanaalParkParade, schijn je lichtje op Dijk en Waard

Algemeen

DIJK EN WAARD - Als je er op 24 of 25 september niet bij was moet je het doen met deze tekst of misschien het verhaal van een buur die wel heeft meegedaan aan de Parade. Eén ding is zeker, je hebt wat gemist.

De KanaalParkParade was muziek, theater en spektakel op en langs het kanaal. Het kanaal dat nu nog de scheiding vormt tussen Langedijk en Heerhugowaard wordt straks de lijmnaad waarlangs Dijk en Waard zich aan elkaar hechten.

De Parade is ontstaan in de Proeftuin op Paviljoen Dijk & Waard. De proeftuin is de ‘goede aarde’ waarin een zaadje (idee) kan worden gepland. In de proeftuin komen inwoners, eventuele ‘deskundigen’ en andere geïnteresseerden samen om van gedachten te wisselen over het onderwerp. In de proeftuin ontwikkelt het zaadje een stevig en gevarieerd wortelgestel dat de kans op het ontstaan van een mooie gezonde en waardevolle plant vergroot.

De Parade is een initiatief van het KoolKollektief die met Paviljoen Dijk & Waard en met een heel bouquet aan mensen, verenigingen, bedrijven en organisaties keihard heeft gewerkt om het idee in korte tijd handen en voeten te geven. Het plan werd onmiddellijk omarmd door gemeente Heerhugowaard. Daarbij is bijzondere dank verschuldigd aan de vergunningverleners die de Parade als een vaardige gids door het vergunnningstraject hebben geloodst.

De harde wind en wat motterende regen werd vrijdag ruimschoots gecompenseerd door het enthousiasme van de acteurs en muzikanten. De avond kreeg zelfs een gouden randje dankzij een prachtige zonsondergang. En op zaterdag zat alles mee, een uitverkochte botenparade, een bijna windstille avond en enthousiaste reacties van het publiek.

Parallel aan de Parade leer je over dit gebied en de plannen die hier ontwikkeld worden. De Parade gaat niet letterlijk over ‘gebiedsontwikkeling’ maar scheert wel langs dit oppervlak om de deelnemers en bezoekers te verleiden zich in dit gebied te verdiepen. Een experiment over nieuwe vormen van communicatie tussen gemeente en inwoners over een onderwerp dat ons allen aangaat. De achterliggende eenvoudige vraag: ‘Bemoei je er alsjeblieft mee, dit gebied is ook van jou.’

De Parade, het Sedtvlumplein en Paviljoen Dijk & Waard gaan vooral over samen. Alleen samen maken we een mooie Parade, een mooi Kanaalpark, een mooie gemeente en een mooie wereld. En hoe serieus samen kan zijn bewijzen Gloria Moses en Obinne Nwanga, woonachtig op het AZC in Heerhugowaard. In een paradeboot vroeg Obinne haar ten huwelijk om levenslang ‘samen’ te gaan. Het glunderend paar kreeg vanaf een drijvend ponton een spontane muzikale ode door zangeres Paula Leek en Jacob Kaas. 

Meedenken over het kanaalpark? Meld je via kanaalpark@heerhugowaard.nl.. Zelf een idee voor een mooiere wereld? Kijk eens op www.paviljoendijkenwaard.nl. Meewerken in de Proeftuin? Vrijwel elke donderdag is er Proeftuin op paviljoen Dijk & Waard, kijk op www.kalenderdijkenwaard.nl voor meer informatie.

Theatergroep Brassica verbeeldde Dijk en Waard als een eigenzinnig boeket van boerenkool met zonnebloemen.
Burgemeester SJH Waarddijk heet het aanstaande bruidspaar heel hartelijk welkom met champagne.
De woontoren die tot in de hemel moet reiken.
Roos van Groeningen als molenaar Zwaantje beschermt haar molen.
De Sas-Singers zingen uit volle borst vanaf het museumschip de Westfries.
Het Langedijker Koor zorgde voor veel sfeer bij het Havenplein,