Nieuwkomers krijgen een eigen appartement toegewezen met een keukenblok, zodat ze zelf kunnen koken.
Nieuwkomers krijgen een eigen appartement toegewezen met een keukenblok, zodat ze zelf kunnen koken. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Binnenkijken bij het Waardse AZC: ‘Het is hier net een dorp op zich’

Algemeen

HEERHUGOWAARD – Iedereen heeft er wel een mening over: vluchtelingen. Je kunt geen krant openslaan of nieuwsprogramma bekijken of het gaat over de toenemende stroom mensen die huis en haard in hun vaderland achterlaten om in een ander deel van de wereld opnieuw hun leven opnieuw op te bouwen. Allemaal hebben ze hun eigen achtergrondverhaal, ervaringen en motivatie om die sprong in het diepe te wagen. Maar hoe gaat het eigenlijk verder als ze in Nederland arriveren? Waar komen ze terecht? Locatiemanager Jeanine Stricker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verzorgt met veel liefde een rondleiding door het AZC in Heerhugowaard. “Geen dag is hier hetzelfde”, lacht ze.

Het gebouw aan de Van Noortwijklaan deed vroeger dienst als penitentiaire inrichting, maar biedt nu onderdak aan vluchtelingen van over de hele wereld. In het AZC in Heerhugowaard is plaats voor in totaal 600 vluchtelingen. De komende tijd is in het hele land veel extra opvangcapaciteit nodig. Dat zijn overigens niet alleen evacués uit Afghanistan. Jeanine: “Statushouders blijven langer in het azc vanwege de krapte op de woningmarkt. Ook hebben we te maken met een hoger aantal asielaanvragen dan verwacht.” Wie hier aankomt, krijgt een appartement toegewezen met een eigen sanitaire ruimte, een kookunit en één of meerdere slaapkamers. Afhankelijk van de grootte van het gezin, moet de ruimte gedeeld worden met anderen. Jeanine: “We kijken daarbij altijd wel wie we bij elkaar kunnen zetten. Mensen zijn geen nummer. Ze hebben al zoveel meegemaakt voordat ze hier kwamen.”


Er zijn binnen het AZC diverse mogelijkheden voor asielzoekers om hun creativiteit te uiten. - vincentdevriesfoto.nl

Handvatten aanreiken

Asielzoekers wonen en leven zelfstandig in het azc. Ze doen hun huishouden, wassen hun kleding in de wasruimte, brengen hun kinderen naar school en gaan naar gesprekken met de IND, het COA, DT&V en VluchtelingenWerk of een van de medisch specialisten die het AZC in huis heeft. Daarnaast bereiden zij zich voor op hun toekomst met programma’s of vrijwilligerswerk op de locatie. “Ons doel is om de mensen te stimuleren zich zelfstandig staande te houden in de maatschappij - of dat nou hier in Nederland is of ergens anders - en hen daarvoor handvatten aan te reiken”, benadrukt Jeanine. “We hebben rond de vijftig vrijwilligers die ons daarbij helpen. Denk aan taalmaatjes, maar ook sportleraren, tuinvrijwilligers, klusjesmannen en mensen die hier komen om activiteiten te ondernemen met de bewoners.”


Leslokaal waar nieuwkomers allerlei cursussen kunnen volgen. - vincentdevriesfoto.nl

Buurtbakkie

Participatie is een belangrijk onderdeel van het leven in een AZC. Er zijn diverse begeleidingsprogramma’s om de nieuwkomers op weg te helpen. Naast de lessen ‘Nederlandse taal’ en ‘Voorbereiding op inburgering’ bijvoorbeeld ook ‘Wonen en leven op een COA-locatie’, een programma speciaal voor LHBTI’s en ‘Toekomsttraining’, waarbij mensen worden voorbereid op terugkeer naar het land van herkomst. Want ook dat is binnen een AZC aan de orde van de dag. 

Geen dag is hier hetzelfde

Jeanine: “Ik doe dit werk al bijna dertig jaar en het is een prachtig vak, maar het is soms ook moeilijk omdat je niet altijd een leuke boodschap hebt mede te delen, terwijl je wel een band opbouwt met veel mensen.” Mooie verhalen zijn er overigens ook genoeg. Bijvoorbeeld in het contact met buurtbewoners tijdens het ‘Buurtbakkie’, dat eens per maand gehouden wordt en waarbij een mooie gesprekken ontstaan. “Waar het kan, doen we mee aan activiteiten zodat de asielzoekers zichzelf kunnen laten zien aan de buitenwereld. Laatst nog, toen haakten we aan op de Atelier- en Kunstroute Heerhugowaard en hebben we kunstwerken van nieuwkomers tentoongesteld in onze kunstkas.”

De Vrolijkheid

Sport, spel en ontspanning komen ook ruimschoots aan bod bij het AZC. Er zijn creatieve ruimtes, sportlokalen, een bibliotheek en aparte ‘lounges’ voor mannen en vrouwen. Buiten kan er in de moestuin gewerkt worden en de allerkleinsten kunnen terecht in de peuterspeelzaal. Jeanine: “De jeugd kan behalve in de sporthal ook terecht bij het lokaal van De Vrolijkheid, waar vrijwilligers en professionele kunstenaars samen met de asielzoekers kunstprojecten realiseren. Dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst als instrument om verhalen vorm te geven en inspiratiebron om eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen. Ook verzorgen we zwemlessen voor scholieren en vrouwen in de Waardergolf, maar dat zouden we graag willen uitbreiden met zwemlessen voor jongvolwassenen, de 18- tot 27-jarigen. Een andere wens is het realiseren van een verkeersparcours op ons terrein. Kunt u daarbij helpen, laat het ons weten.” 


De Vrolijkheid: dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst als instrument om talenten te ontdekken en ontwikkelen. - vincentdevriesfoto.nl

Verrijkend

Jeanine hoopt dat mensen open blijven staan voor contact met de nieuwkomers. “Onze open dag viel dit jaar helaas in het water vanwege corona, maar we hopen dat mensen tijdens ons Buurtbakkie langskomen om kennis te maken en zo zelf ervaren hoe verrijkend contacten met mensen uit andere culturen kunnen zijn.”

Wilt u vrijwilliger worden bij het COA? Of heeft u een leuke activiteit om aan de nieuwkomers aan te bieden? Neem dan contact op via jeaninestricker@coa.nl.

PATRICIA SMAGGE

Leslokaal waar nieuwkomers allerlei cursussen kunnen volgen.
Er zijn diverse mogelijkheden voor asielzoekers om hun creativiteit te uiten.
De Vrolijkheid: dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst als instrument om talenten te ontdekken en ontwikkelen.