Scholen langer dicht, ouders desperaat.
Scholen langer dicht, ouders desperaat. (Foto: c) Samwordley | Dreamstime.com)

Scholen langer dicht, ouders desperaat

UITGEEST - "Ik heb twee kinderen. De jongste zit nu in groep 3, de oudste in groep 5. Dat betekent dat ik per dag zo'n zes uur met ze bezig ben met thuisonderwijs. Daarnaast heb ik mijn eigen werk, dat ik gelukkig thuis kan doen. Maar mijn man werkt gewoon door, omdat hij een essentieel beroep heeft. Dus alles komt op mij terecht. Mijn werk, het huishouden en de kinderen."

Scholen voorlopig nog niet open: 'Onverantwoord'

Het voornoemde wanhopie scenario van Mieke is geen uitzondering. Zij behoort tot het desparate korps van ouders, bij wie de traditionele thuissiuatie rigoureus is veranderd.


"Het zorgt voor spanningen binnen de relatie. Maar ook je gedrag ten opzichte van de kinderen. De lontjes worden korter hè."


Vanwege de druk op de zorg en de onduidelijkheid over de ‘Britse variant' van het coronavirus blijven de scholen langer dicht. Minister Slob: "Dat scholen tot minimaal 8 februari dicht blijven is ontzettend vervelend. Dat is vanwege zorgen over het hoge aantal besmettingen en de Britse variant. We weten dat leerlingen het beste op school leren. Maar helaas kunnen nog niet alle leerlingen fysiek onderwijs krijgen. Het is onvermijdelijk dat de scholen nog niet open kunnen. Het is niet verantwoord."

Leerachterstanden

Daarom kijkt het kabinet naar verwachting uit naar hoe de situatie is en wat er mogelijk is. Daarvoor is meer informatie over de ‘Britse variant' van het virus nodig.

"We kijken naar extra maatregelen vanwege de leerachterstanden."