Hanneke en Hens
Hanneke en Hens (Foto: Aangeleverd)

Vogelaars in het Landsmeerderveld

Zo’n anderhalf jaar spotten wij nu maandelijks gemiddeld 2000 vogels in het Landsmeerderveld. Met duizenden vogeltellers samen helpen wij het SOVON (Stichting Ornithologisch Veldonderzoek Nederland) om de vogels in Nederland in kaart te brengen.

Als beginnende vogelaars bekwamen we ons, na een internetcursus en training met experts in het Ilperveld, in ons ‘eigen’ gebied, het Landsmeerderveld. Bij twijfel kunnen we terugvallen op boeken en ervaren collega’s.

Vaste gasten

Iedere maand spotten we vaste gasten, zoals Krak- en Wilde Eenden, Meerkoeten, Futen, Blauwe en Zilverreigers, Fazanten en Knobbelzwanen.

Onze lokale held: de Smient

Naast de Grauwe Ganzen en Nijlganzen treffen we iedere maand andere doortrekkers aan, zoals Brand- en Canadese ganzen.

En op dit moment onze lokale held, de stevige supereend de Smient, met zijn bruine kop met opvallend lichtbruine streep.


Spannend wordt het bij de ontdekking van speciale gasten, zoals de Bergeend met zijn rode snavel en voeten, Lepelaars in het veld, een mooie Uil op een hek of fraaie roofvogels, zoals de Torenvalk of Kiekendief.


Na het zien van 38 opstijgende wulpen waren we verkocht


Maar na het zien van een groep van 38 opstijgende Wulpen met hun kromme snavels, op weg naar het Noorden, waren we verkocht: wij zijn ontdekkingsreizigers geworden in ons eigen dorp.

Lentekriebels

Volgende keer vertellen we u over de lentekriebels in het veld, over dansende scholeksters, kieviten en grutto’s.


En over hun nestbeheerders, de boeren. Sommigen heel gastvrij en anderen alleen bezig met hun eigen nest.

'Vergeten' gebied

En over het Landsmeerderveld ten westen van het fietspad, iets wat sommige bestuurders ‘vergeten’ zijn.



Hens de Haas en Hanneke van Dusseldorp