Vragen en reacties van onze lezers

Circus BUCH

Hooggeëerd publiek, beste inwoners van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, hier zijn we weer; een nieuwe voorstelling van Circus Buch!

“De organisatie kraakt in voegen en medewerkers lopen op tandvlees”, luidt de kop boven een artikel in de Alkmaarsche Courant. En wederom staan ze met een lege kassa, dus gaan ze maar weer met de pet rond om de bodemloze put te vullen met gemeenschapsgeld, ONS geld.

Nadat de vorige keren de vraag om geld al gehonoreerd was door de deelnemende gemeenten, zal ook dit keer de portemonnee getrokken gaan worden. En hoeveel keren zal deze act in de toekomst nog opgevoerd gaan worden?

Als straks blijkt dat het afvalplan toch mislukt is (waarvoor al gewaarschuwd is, omdat hele partijen PMD afval alsnog verbrand moeten worden tegen hoge kosten aangezien teveel burgers hun afval niet goed scheiden), zal dat wederom een gigantische kostenpost opleveren.

En hoezo, “medewerkers lopen op tandvlees”? Het duurt maanden eer je een antwoord krijgt op een schriftelijke vraag en terugbelafspraken worden standaard niet nagekomen. Ik krijg juist de indruk dat de medewerkers allemaal een pauzenummer aan het opvoeren zijn.

Praktijkvoorbeeld: een ambtenaar van de gemeente Bergen rijdt in een autootje met opschrift van de gemeente Heiloo naar het gemeentehuis van Uitgeest om te vergaderen. Na afloop van de vergadering gaat ieder weer in zijn autootje een kant op en gaat verder met ... ja, met wat eigenlijk? En dan lees ik ook nog in het krantenbericht dat iedereen overbelast is. Inmiddels zijn bijna alle autootjes voorzien van nieuwe belettering met BUCH logo; tsja, het geld moet rollen.

Het BUCH circus zal altijd blijven rondtrekken, want de vier deelnemende gemeenten kunnen het zich niet permitteren om de circustent af te breken. Dit was de wintervoorstelling; om de tent warm te stoken staat circusdirecteur Dick van Huizen in de piste geld te verbranden. ONS geld. Hij zal in 2021 ongetwijfeld nog menigmaal een konijn uit de hoge hoed toveren, zoals een echte circusartiest betaamt.

Co Nanne uit Limmen

Afvalbakken

Beste redactie,

Amsterdam heft de plastic scheiding op per 1 januari 2021.De leverancier van de afvalscheidingsbakken wist dat dat ging gebeuren. Dus haastte hij zich de BUCH gemeenten nog snel onverkoopbare bakken te verkopen. Gelukt!


Vriendelijke groet,

J.W.Hoegen

Toekomst Kooiplein

Beste redactie,

In het Castricums Nieuwsblad van week 51 stond een artikel over de winkels op het Kooiplein. Citaat hieruit: "Het zou bijna in de vergetelheid raken, het Kooiplein, ééns bruisend van activiteiten met diverse ondernemingen en een buurtsupermarkt. Het enige dat er nu nog van over is, is een kapper, een rijwielzaak en nog wat onbestendige commerciële m²'.

Jammer dat meneer Toth deze winkels, een supermarkt en een Thaise Take-Away, bestempelt als 'wat onbestendige commerciële m2', misschien een idee om hier langs te gaan en een interessant en positief artikel hierover te schrijven?


Vriendelijke groet,

Jacqueline Benninga

Afvalstoffeninzameling

Ik ben verwonderd over de maatregelen afvalstoffeninzameling. Niet zozeer over de wens om Castricummers beter het afval te laten scheiden, ik denk dat ieder weldenkend mens daar niet tegen kan zijn. Maar de manier waarop dit door de gemeente Castricum wordt doorgeduwd. Geen duidelijke informatie vooraf, geen inspraakrecht, geen alternatieven. Enkel een kleine folder en wat berichtjes in de krant, dat je nieuwe bakken krijgt. Met de oranje bak waren we overigens erg blij en is ook steeds vol. Voor de rest wordt je eind 2020 als inwoner voor een voldongen feit gezet. In december krijg je te horen dat de grijze bak dus maar 1 x in de 3 weken wordt geleegd én er in januari 2021 geen restafval meer bij de stort kan worden gebracht. Mijn vraag aan de gemeente is ' Wat doe ik, ondanks het zorgvuldig scheiden, met een gezin van 4 met restafval dat ik tóch overhoud? De wens kan wel zijn om dat niet te hebben, maar de realiteit zal anders zijn. Moet ik dit restafval laten staan? En de gevolgen voor mensen die alleen wonen en deze om de 6 weken een stinkende bak aan de weg zetten? Dat is natuurlijk vragen om zwerfafval, burenruzies. Ik wil de mogelijkheid behouden om restafval alsnog naar de vuilstort te brengen, desnoods betaal ik ervoor. Hoe gaat de gemeente dit praktisch invullen? Tevens vind ik dat de gemeente mij dan maar van een compacte prullenbak moet voorzien met vakken. Want als ik die zelf moet aanschaffen, ben ik rond de 100 euro kwijt, en 1m2 van mijn beperkte ruimte in de keuken. Of moet ik bij alles de buitendeur open doen? Scheiden doen we al zoveel mogelijk, maar deze ondoordachte, opgelegde maatregelen zonder alternatief of acclimatisatietijd, stuiten me zeer tegen de borst. Jammer dat de gemeente de burger niet van tevoren om input heeft gevraagd.

A. Doggenaar

We zien vragen en reacties van onze lezers graag tegemoet.

Bereik ons via de mail: redactie.cnb@rodi.nl