Peter van Rhee.
Peter van Rhee. (Foto: Aart Toth)

50 jaar postbode

CASTRICUM – Het zit er binnenkort op voor de 67-jarige Peter van Rhee, 'onze postbode'. Ruim 50 jaar brengt hij de post rond in Castricum.

Sinds zijn zeventiende is van Rhee postbode en op veel plaatsen in Castricum dus een bekende verschijning. Het is goed te horen als hij eraan komt met post. Hij doet zijn rondjes namelijk letterlijk fluitend. Peters wijken zijn tegenwoordig hoofdzakelijk in het centrumgebied van Castricum, waar hij een goede vertrouwensband heeft opgebouwd met bewoners en ondernemers.

Peter is 67 jaar en geboren in Den Haag. Op vijfjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Australië, om tien jaar later weer terug te keren, zijn moeder had teveel heimwee. Als vijftienjarige kwam Peter dus terug in Castricum. Om brood op de plank te krijgen ging hij aan de slag bij Bakkerij Uljee (Dorpsstraat 80) en ging deeltijd naar school, waar hij toch wel moeite had met zijn moedertaal. Een baan als postbode bood uitkomst. Hij is dus begonnen op de Ruijterlaan bij de PTT (zie foto Werkgroep Oud-Castricum op onze website www.rodi.nl/castricum).

De overgang van ‘Postbode’ naar ‘Postbezorger’ betekende helaas een flinke teruggang in salaris, maar werkplezier bleef Peter houden. In 2013 kwam hij in het centrumgebied terecht.

Peters laatste werkdag als postbezorger voor Post-NL is vrijdag 26 februari. Peter: "Als ik met pensioen ben wil ik samen met mijn vrouw grote afstanden gaan fietsen door Nederland."

Peter en zijn vrouw Marian gaan ongeveer gelijktijdig met pensioen en hebben gelukkig veel hobby's. We gaan er dan ook vanuit dat ze zich straks niet gaan vervelen.

Peter van Rhee en zijn vrouw Marian een fijn pensioen toewensen? Stuur een kaartje naar onze redactie. Adres: Broeker Werf 8, 1721 PC Broek op Langedijk. Wij zorgen er dan voor dat de zak met post bij Peter en Marian bezorgd wordt.

i.s.m. verslaggever Aart Tóth

 Hoe het begon, post afhalen op het perron en vervolgens sorteren.