Deze rasechte Amsterdammers wonen al 27 jaar plezierig in Zuid-Scharwoude.
Deze rasechte Amsterdammers wonen al 27 jaar plezierig in Zuid-Scharwoude. (Foto: Theo Annes)

'Het was liefde op het eerste gezicht'

ZUID-SCHARWOUDE - In deze krant verschijnen regelmatig stukjes over echtparen die hun diamanten huwelijk mogen vieren. De laatste maanden is dat aantal flink gestegen en dit keer was het echtpaar Schriek-Buur aan de beurt en wel op 24 januari. Ook nu weer gooide het virus roet in het geplande feestje: voorlopig is daar geen sprake van, dit tot verdriet van deze rasechte Amsterdammers, die graag een feestje vieren. Burgemeester Kompier zal het stel telefonisch toespreken.

'Langedijker Amsterdammers' Jan en Ria Schriek vieren zestigste trouwdag

De gezondheid is nog redelijk goed, hoewel Jan Schriek (87 jaar jong) onlangs bij een val zijn ribben pijnlijk kneusde. Zijn vrouw Ria heeft last van een hielspoor en loopt daardoor vrij ongemakkelijk. Maar klagen doen zij niet, zij genieten van elkaar en hun 2 kinderen en 3 kleinkinderen.

Creatief clubje

Het zelfstandig wonen gaat nog goed. Ria is dolblij dat zij de ruimte heeft om haar hobby uit te oefenen. Zij is creatief en met haar clubje maakt zij op donderdagmiddag leuke dingen: kaarten maken, breien en haken, er is altijd is wel wat te bedenken. Ria is vrijwilligster bij Wonen plus Welzijn.

225 mutsen voor het goede doel

Vooral iets doen voor het goede doel geeft veel voldoening. Het laatste goede doel was de voedselbank: samen met haar vriendinnen haakten de dames 225 (!) mutsen, die goed verkocht worden en dus geld voor het goede doel opbrengen. Het clubje is dolblij met resten wol en houdt zich aanbevolen. Jan was altijd een grote fan van Youp van ’t Hek en houdt zich nu vooral bezig met lezen van boeken en kranten, alles heeft zijn belangstelling.

Amsterdam en Langedijk

Beide echtelieden zijn geboren in Amsterdam. Door een bombardement echter raakte Ria haar ouderlijk huis kwijt. Familie Buur vertrok daarop naar Langedijk waar de oma’s en opa’s woonden, respectievelijk in Zuid-Scharwoude en Oudkarspel. De vier kinderen werden daarover verdeeld. Ria bezocht na de lagere school de huishoudschool en ging op 19-jarige leeftijd werken bij de C&A in Amsterdam als assistente van de in- en verkoopafdeling. Daar ontmoette zij Jan Schriek, die altijd in Amsterdam gewoond heeft. Het was liefde op het eerste gezicht. Jan was chauffeur en heeft heel wat filialen in Nederland goederen geleverd. Het echtpaar kreeg een zoon en een dochter.

Driekamerappartement

Na zijn vervroegde pensioneren, Jan was nog geen 60 jaar oud, vertrok het echtpaar naar Langedijk en gingen, tot op de dag van vandaag, in Zuid-Scharwoude wonen, al 27 jaar tot volle tevredenheid. Misschien dat er eens een driekamerappartement voor hen vrij komt zodat zij hun grote huurhuis kunnen overdoen aan een jong gezin!

Afbeelding