Platform Voor Elkaar biedt hulp aan iedereen die het moeilijk heeft.
Platform Voor Elkaar biedt hulp aan iedereen die het moeilijk heeft. (Foto: Pixabay)

Platform Voor Elkaar voor alle Amsterdammers die het moeilijk hebben

AMSTERDAM - Het platform Voor Elkaar in Amsterdam biedt hulp aan alle mensen die het moeilijk hebben. Vrijwilligers gaan mee voor een ommetje, doen boodschappen of luisteren gewoon even naar iemands verhaal. Wie hulp nodig heeft kan op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur bellen met 020 - 767 0031.

Nu de strenge maatregelen tegen het coronavirus nog even van kracht blijven, is het voor iedereen soms lastig om de moed erin te houden. Kwetsbare en positief geteste Amsterdammers kunnen of mogen de deur niet uit; de eenzaamheid slaat toe. Voor iedereen die hulp nodig heeft, is er sinds maart Voor Elkaar in Amsterdam. Coördinator Jorrit Boomgaardt: “Buurtorganisaties hebben de handen ineengeslagen om Amsterdammers tijdens de coronacrisis zo goed mogelijk te helpen. Er zijn meer dan genoeg vrijwilligers beschikbaar.”

6.000 vrijwilligers

Bijna 3.000 Amsterdammer hebben sinds maart al hulp gekregen via Voor Elkaar in Amsterdam. 6.000 vrijwilligers hebben zich aangemeld om te helpen. Medewerkers koppelen hulpvragers en vrijwilligers per buurt aan elkaar. Boomgaardt: “In eerste instantie is er hulp voor praktische vragen, zoals hulp met boodschappen doen of het uitlaten van de hond. Maar soms blijkt aan de telefoon dat mensen weinig contacten hebben of zelfs eenzaam zijn. Dan worden ze bijvoorbeeld gekoppeld aan een maatje uit de buurt. Of er wordt doorverwezen naar leuke cursussen en trainingen via internet. Vaak gaat er echt een wereld voor mensen open."

Samenwerking met GGD

De bron- en contactonderzoekers van de GGD verwijzen Amsterdammers als het nodig is ook door naar de hulp van Voor Elkaar in Amsterdam. Teamleider Eline van Dulm: “Als mensen positief getest zijn en dus thuis moeten blijven, bieden we op die manier een helpende hand. Onze medewerkers vragen aan iedereen of ze hulp nodig hebben. En dan bieden we mensen aan om contact te leggen met vrijwilligers van Voor Elkaar in Amsterdam.”

Op afstand

Veel mensen zijn blij met de hulp van Voor Elkaar in Amsterdam. "Wouter heeft mij op afstand geholpen met mijn computer. En vanochtend heeft Sarah mij geholpen met boodschappen doen”, mailt een vrouw uit West. "Wat fantastisch is dat!” Een man uit Noord: "Ik wil jullie laten weten dat ik heel blij ben met Bart. Een jongen die mijn hond uitlaat en boodschappen doet. Ik was altijd alleen en door die rotcorona kwam ik niet buiten. Bart is een lot uit de loterij.”