De stad verandert, er komen 150.000 woningen bij, maar ook groen.
De stad verandert, er komen 150.000 woningen bij, maar ook groen. (Foto: Pixabay)

Amsterdam wil meer woningen, banen en groen in 2050

AMSTERDAM - In 30 jaar tijd 150.000 woningen, 200.000 banen en 300.000 bewoners erbij, en de randen van de stad blijven groen. Groei, maar alleen binnen de bestaande stad. Dit staat in de vastgestelde ontwerp-omgevingsvisie 2050. Maar bijvoorbeeld ook dat er levendige stadscentra in Noord, Nieuw-West en Zuidoost komen die het drukke centrum gaan ontlasten.

Amsterdammers mogen meepraten of reageren

Een leefbare stad met meer betaalbare woningen en aantrekkelijke voorzieningen en groen op loop- en fietsafstand. Volgen de gemeente precies de dingen waar veel Amsterdammers behoefte aan hebben. De ontwerp-omgevingsvisie 2050 laat zien dat het kan. Door keuzes te maken over waar ruimte is voor die nieuwe woningen en bedrijven en over welke investeringen nodig zijn in groen en infrastructuur. En door Amsterdammers en organisaties in de stad een grotere rol te geven bij het beheren en ontwikkelen van de stad.

Groei in coronatijd

Juist in coronatijd wil de gemeente de koers uitzetten voor de toekomst, want dat is nodig. Ze gaat ervanuit dat er straks weer groei komt. Ook speelt mee dat er de afgelopen jaren wel meer huizen bijgekomen zijn, maar verbeteringen aan de infrastructuur en het groen nog wat achterlopen.

Veel vastgoed in de stad is een beleggingsobject geworden. Daardoor dreigt de stad onbetaalbaar te worden voor mensen met een laag of middeninkomen. De gemeente wil dat Amsterdam bereikbaar blijft voor kinderen en nieuwe Amsterdammers uit binnen- en buitenland.

De wens is om 150.000 nieuwe woningen te bouwen en tegelijk het groen rond de stad te sparen. De auto krijgt een kleinere rol, de voetganger en fietser krijgen juist meer ruimte.

Er wordt geïnvesteerd in nieuwe stadscentra in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Met meer woningen, bedrijven en voorzieningen die passen bij hun eigen gezicht. Amsterdam is nu uit balans met één centrum waar alles op gericht is.

Metroring

De gemeente wil de metroring West doortrekken om dit deel van de stad beter bereikbaar te maken, en de Noord/Zuidlijn doortrekken naar Schiphol. Drukke straten met veel autoverkeer, zoals de Lelylaan en Gooiseweg, worden groene stadslanen waar fiets en openbaar vervoer voorrang hebben en waar mensen langs kunnen wonen. Ook tussen stadsdelen wordt fietsen en reizen met het ov aantrekkelijker. Met bijvoorbeeld 2 IJ-oeververbindingen, een Schinkelbrug en een nieuwe fietsbrug over de Amstel. Naar omliggende gemeenten komen snelle fietsroutes en meer trein-, metro- en busverbindingen.

Parken

Er komt extra groen in straten en buurten. Er komen nieuwe stadsparken, zoals het Hondsrugpark, de Oeverlanden en op NDSM-Oost. Ook Sixhaven blijft in ieder geval de komende jaren groen. Het bestaande groen wordt beter benut. De stad wordt duurzamer met zonne- en windenergie en hergebruik van materialen en grondstoffen.

Meepraten

Bewoners moeten makkelijker mee kunnen praten over ruimtelijke plannen. Ook krijgen mensen meer ruimte om hun eigen plannen te maken: samen betaalbare huurwoningen bouwen, voorzieningen beheren, energie opwekken, de buurt mee-inrichten of lokaal ondernemen. Er wordt gekeken of een gemeentelijk bouwfonds haalbaar is, waar bewoners geld kunnen lenen om hun plannen te financieren.

Amsterdammers kunnen laten weten waar de ontwerp-omgevingsvisie 2050 verbetering en aanscherping nodig heeft en wat goed is. Bij digitale bijeenkomsten en spreekuren komen belangstellenden meer te weten komen over de omgevingsvisie.

Een zienswijze indienen kan tot en met 3 maart. Meer informatie via: amsterdam.nl/omgevingsvisie. De toekomstvisie is te vinden via: toekomstwijzer.amsterdam.nl.

Omgevingsvisie

Een omgevingsvisie is een langetermijnvisie op de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Elke overheid moet dat verplicht hebben vanwege de Omgevingswet. De Omgevingsvisie is bindend en bepaalt de richting die vanaf nu wordt ingeslagen. Volgens planning stelt de gemeenteraad de nieuwe omgevingsvisie medio 2021 vast.