Toon Borst (links) en Bert Bronkhorst: goed voor 92 melkbussen met een opbrengst van 540.000 euro.
Toon Borst (links) en Bert Bronkhorst: goed voor 92 melkbussen met een opbrengst van 540.000 euro. (Foto:Pr )

Muntenactie bestaat 20 jaar en gaat door tot zeker 2031

AMSTERDAM - Dit voorjaar is het alweer 20 jaar geleden dat Toon Borst met de ‘Muntenactie‘ begon; de inzameling van allerlei Nederlandse en buitenlandse munten en biljetten. Aanleiding was de invoering van de euro. Sinds 2005 staan op diverse plekken in Nieuw-West de zogenaamde Brinkie’s Inzamelbussen,

Het zijn oude, vaak verroeste melkbussen die door de inmiddels 89-jarige Bert Bronkhorst vaak tot ware kunstwerkjes zijn opgeschilderd. Sinds het afgelopen jaar 2020 staat de thermometer in Nieuw-West op 13.410 euro. Daarvan is in totaal 5.960 euro naar kinderboerderijen in West gegaan en 2.580 euro naar die van de Strohalm (Geuzenveld) en Sloterpark (Slotermeer) en 2.580 euro naar Uylenburg en ‘t Landje.

Basisbedrag

Genoemde kinderboerderijen kregen in het afgelopen jaar honderd euro als basisbedrag net zoals alle andere kinderboerderijen in Amsterdam en omgeving. Die bedragen zijn nog eens met 75 procent vermeerderd door de henzelf ingezamelde buit van buitenlandse munten en biljetten.

In de melkbussen bij Albert Heijn op het Belgiëplein, het Sierplein en Osdorpplein is het meeste geld gestopt. Daarnaast staan er bussen bij de EKO PLAZA Osdorpplein, de Honingraat Slotermeerlaan, PLUSPUNT op de Albardakade in Geuzenveld, Rataplan Generatorweg en genoemde kinderboerderijen.

De restanten van de genoemde bedragen gaan met naar kinderprojecten in India, zoals de zorgboerderij Umang voor meervoudig gehandicapte kinderen van de Stichting Bal Anand en Ghana voor de internationale school van de Stichting Bokemei en de afgelopen jaren met name via de bekende vrijwilligersorganisaties BecauseWeCarry en Movement on the Ground gegaan naar de kinderen van de vluchtelingen op Lesbos.

In het voorjaar van 2021 moesten de kinderboerderijen in Amsterdam een paar maanden sluiten vanwege Mond en KlauwZeer.

Voorschot

Dat betekende geen inkomsten doordat bezoekers niet mochten komen, geen oud papierinzameling, spullen voor de kringloopwinkel, nieuwe leden en zo meer. Omdat negen maanden daarna, de euro werd ingevoerd, nam de toenmalige penningmeester van de kinderboerderij 't Brinkie, Toon Borst, het initiatief alvast als voorschot daarop allerlei buitenlandse munten en biljetten in te zamelen die na die datum niet meer als vakantiegeld zouden worden gebruikt.

De klusjesman van ‘t Brinkie, Bert Bronkhorst, zorgde ervoor dat de eerste oude melkbussen werden omgetoverd tot inzamelbussen met een slot erop met een inwerpgleuf erin. De een was nog mooier dan de ander die in de naburige supermarkten en bakker Jongejans in Gaasperdam alsook bij de supermarkt die ‘ook op de kleintjes let ‘ op het Bijlmerplein werden gezet. Een toepasselijk rijmgedicht werd in elkaar gezet dat tot op de dag van vandaag nog door de inmiddels geheten ‘muntenman van Amsterdam ‘ gezongen werd.

Kunstwerkjes

De opbrengst in Gaasperdam ging in z'n geheel naar ‘t Brinkie en die van de inzamelbus ging naar de drie kinderboerderijen in Zuidoost. De muntenactie heeft zich door de jaren heen uitgebreid naar heel Amsterdam en ver daarbuiten. Toon Borst is inmiddels met zijn bakfiets een bekende Amsterdammer die samen met Bert Bronkhorst veel sympathie en respect heeft gekregen van zijn stadsgenoten. Dat bleek wel in 2016 toen hij massaal als Amsterdammer van het Jaar werd verkozen. Een erkenning voor zowel Toon als de onvolprezen bussenschilder Bert die intussen 96 melkbussen heeft omgetoverd tot kunstwerkjes. Twee jaar geleden kreeg Bert dan ook op Koningsdag een lintje van de koning van de burgemeester van Amsterdam.

Intussen staat de thermometer op een totale opbrengst van 540.000 euro, een mooi bedrag maar het weerhoudt Toon en Bert er niet van om door te gaan. Zij hopen in 2031 hun 30-jarig bestaan te vieren.

Voor meer informatie en adressen waar 'oud geld' kan gedeponeerd: www.muntenactie.nl.