Leerlingen van groep 8 staan dit voorjaar weer voor een lastige keuze.
Leerlingen van groep 8 staan dit voorjaar weer voor een lastige keuze. (Foto: Pixabay)

Tips bij middelbare school kiezen

AMSTERDAM - Leerlingen in groep 8 staan dit voorjaar weer voor een lastige keuze: naar welke middelbare school ga je. Kiezen kan namelijk best lastig zijn, want de scholen van nu verschillen enorm van elkaar. En in coronatijd is het best ingewikkeld om een goede indruk te krijgen. Ook al heeft elke school wel een 'eigen' open dag, het is niet de normale situatie die aankomende brugklassers op zo'n moment krijgen van de school.

Zes tips die helpen bij de schoolkeuze

VO Gids helpt elke leerling en ouders bij je keuze voor het voortgezet onderwijs (VO). Naast de kleurige en informatieve VO Gids die leerlingen via hun leerkracht krijgen, heeft deze organisatie ook een tips over hulp bij schoolkeuze.

Bekijk de filmpjes maar bedenk…

Middelbare scholen maken nu massaal video’s om kinderen en hun ouder toch zo goed mogelijk een indruk van hun school te geven. Hartstikke fijn, maar ook even wennen. Verwacht dus geen Netflix-beleving. De ene school maakt er misschien een flitsende video van met kinderen die je zingend verwelkomen op de trap, terwijl de andere school vooral het gebouw laat zien en de conrector laat vertellen. Geluid, muziek, licht: het kan allemaal nogal bepalend zijn in een video. Neem daarom ook bewust even de tijd om naar de randvoorwaarden te kijken. Wat hangt er aan de muren? Zie je jezelf daar door de gang lopen? In een klas zitten? Ziet de kantine er gezellig uit? Echte informatie zit vaak in de kleine dingen.

Social speurneuzen

Volgens een rondvraag van het NOS Jeugdjournaal denken de meeste kinderen uit groep 8 dat het wel goed zal komen met die schoolkeuze. Toch betwijfelt 1 op de 4 of ze nu wel de juiste keuze kunnen maken. Logisch, want je kunt wel de SchoolWijzer bekijken om de een met de ander te vergelijken, maar dat zegt lang niet alles. Je wil ook weten wat voor kinderen er rondlopen en hoe de leraren zijn. Dan is het slim om even te speurneuzen op social media. Daar vind je bijvoorbeeld foto’s van een voetbaltoernooi of filmpjes van een excursie naar Parijs. Een fijne aanvulling op de online open dag.

Fiets alvast langs elke school

Ook in het echt kun je op onderzoek uit, ook nu tijdens de lockdown. Fiets alvast langs alle scholen in je top vijf. Zo krijg je toch een beetje een gevoel bij het gebouw, de wijk, het schoolplein en de afstand vanaf je huis. Zie je jezelf daar je je fiets wel parkeren en op dat bankje een boterham eten? Dan zit je goed.

Vraag het oudere broers en zussen

Wat ook kan helpen is een hulplijn inschakelen. Vraag oudere broers en zussen, van jezelf of van klasgenoten, naar hun ervaringen. Zo gaat groep 8 van De Zonnewijzer in Haarlem binnenkort een online klassenborrel houden via Teams, waarin een paar broers en zussen van verschillende scholen hun tips en tops delen. Gebruik de checklist van de VO Gids, dan weet je wat je kunt vragen. Er is ook een checklist voor je ouders.

Laat van je horen

In het land zijn inmiddels talloze online initiatieven. In Den Haag maakt een school een mini serie, een andere school is actief op TikTok en weer anderen hebben speeddates met docenten en leerlingen georganiseerd. Zou jij ook zoiets willen met de school van je keuze, of misschien juist als je er nog tussen twee opties twijfelt, vraag het dan gewoon. Misschien is er wel een docent of een enthousiaste leerling die jou even te woord wil staan.

Til er niet te zwaar aan

Corona of niet, een middelbare school kiezen is altijd een beetje een sprong in het diepe. Lees de VO-gids, bezoek een virtuele open dag als dat kan, kijk nog eens naar tip 1 tot en met 5 en volg je gevoel. Woon je in een grote stad, dan heb je veel te kiezen, maar misschien ook te maken met een loting. Woon je in een dorp, denk dan ook na over de afstand en de route die je straks moet gaan fietsen. Gelukkig is in Nederland het onderwijs overal kwalitatief sterk en het is mooi meegenomen als je een school vindt die ook nog eens heel erg leuk is. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je na de zomervakantie doorstroomt naar het voortgezet onderwijs en dat is al een fantastisch avontuur op zich.

De VO Gids helpt elke leerling bij het maken van de schoolkeuze.