Rijksstraatweg.
Rijksstraatweg. (Foto: Archief)

Vervolg voorpagina: Rijksstraatweg

HEEMSKERK/BEVERWIJK - De gedupeerde bewoners hebben, 13 dagen voor de behandeling door de commissie, tot ieders verbijstering, door summiere teksten in de pers vernomen dat de afsluiting als ‘oplossing' weer door de gemeentebesturen in overweging genomen werd en dat dit zelfs als voorkeursoptie aan de gemeenteraden zou worden voorgelegd. Alweer een schending van genoemde gedragscode, nu voor het aspect ‘openheid'.

De resultaten van de eind 2019 gehouden proef met een afsluiting van de Rijksstraatweg, zijn niet bij het bureau Goudappel Coffeng en het Platform RSW/AMW bekend en/of zijn die resultaten in ieder geval niet bij de adviesvorming betrokken. Toezeggingen van de gemeentebesturen op dit punt zijn niet nagekomen, in ieder geval is niet bewaakt dat dit in voldoende mate zou gebeuren.

PGA wil uitstel van behandeling

''In de gedragscode voor openbaar bestuur is dit aangeduid als ‘integriteit’ ook daaraan is niet voldaan. Het tot wasdom komende Platform Gedupeerden Afsluiting moet nu, door het in gebreke blijven van de gemeentebesturen, de genoemde schendingen van de gedragscode, in een tijdsbestek van 13 dagen: zich organiseren (nog gaande), een zienswijze formuleren, een reactie op het advies van Goudappel Coffeng opstellen en een reactie op de aanbevelingen van het Platform RSW/AMW geven. Dat lukt natuurlijk niet in 13 dagen'', aldus PGA.

Het PGA-verzoek tot uitstel van de behandeling kan door de politiek redelijkerwijs niet afgewezen worden. In de aangehaalde gedragscode staat ook iets over ‘lerend en zelfcorrigerend vermogen’. Uit de reactie op het verzoek van het PGA zal blijken of dit aspect door de gemeentebesturen wél in acht genomen wordt.

''PGA is nu hard aan het werk om een reactie te geven op het advies van Goudappel Coffeng. Een eerste scan laat zien dat dit bureau alleen aandacht besteedt aan de verkeerscategorie ‘doorgaand verkeer' en in het geheel niet aan het bestemmingsverkeer terwijl daar juist grotendeels het probleem ligt bij een afsluiting (zoals in de duurproef aangetoond is). Het bureau lijkt de blik alleen gericht te hebben op de Alkmaarseweg/Rijksstraatweg en heeft verzuimd met een bredere blik naar de gevolgen voor het gehele woongebied te kijken.''