Wel of niet vaccineren? Dat is de vraag!
Wel of niet vaccineren? Dat is de vraag! (Foto: Rowin van Diest)

Vaccineren? 'Het is mijn leven, het is mijn besluit!'

REGIO - Na maanden van voorbereiding is het vaccineren ook in ons land gestart. Toch heerst er nog veel verdeeldheid. Want laat je je wel of niet vaccineren? Dat is de vraag. Een aantal mensen uit de regio spreekt over hún keuze.

Diverse Nederlanders zijn inmiddels al gevaccineerd tegen corona. Iris (45), Frank (32), Natascha (30) en Tanja (58) zijn binnenkort aan de beurt. Laten zij zich wel of niet vaccineren? En waarom (niet)?

'Het is mijn leven, daar neemt niemand anders een besluit over'

“Ik kan niet wachten tot ik het vaccin krijg”, roept Hartekamp Groep-medewerker Iris van Kordelaar (45) als we haar spreken, al dacht ze daar aan het begin van de coronaperiode anders over. De Stichting Hartekamp Groep, met 40 vestigingen en ondermeer één in Heemskerk, biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking op het gebied van wonen, werken, leren en ondersteunen.

Doodgaan

“Je weet nooit hoe jij op zo’n prik reageert.” Maar naarmate de tijd verstreek en er meer bekend werd over de coronavaccins, veranderde haar gevoel. “De stress op het werk nam de afgelopen maanden toe. Onder bewoners, maar zeker ook wat mijzelf betreft. Je wordt bang dat je cliënten ziek worden, of zelfs doodgaan. Daar moet ik niet aan denken, zij zijn in die 25 jaar dat ik in dit vak zit echt mijn familie geworden.” Iris is niet bang voor mogelijke bijwerkingen. “Ik ben positief ingesteld en denk dan maar: de professionals zullen weten wat ze doen. Ook al reageer ik nog weleens wat heftig op andere medicijnen: ik vind dat het risico meer dan waard. De hele wereld krijgt het, dan moet het toch wel goed zijn.”

Verantwoording

Overigens is nog niet bekend wanneer medewerkers in de gehandicaptenzorg aan de beurt zijn voor het vaccin. Volgens de laatste plannen zouden zij vanaf maart de prik kunnen halen. Cliënten worden wel al eerder gevaccineerd, namelijk vanaf 27 januari. In totaal krijgen landelijk 800 cliënten in vier dagen het vaccin toegediend.

Ook collega-zorgmedewerker Frank Doesburg (32) hoeft geen twee keer na te denken over wel of niet vaccineren. “Ik heb meerdere redenen om me te laten vaccineren”, aldus de senior begeleider, werkzaam op een open woonvoorziening voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. “Zo vind ik het mijn burgerplicht. Ik ben 32 en vind dat we de lasten van deze crisis met onze leeftijdsgroep moeten dragen. Boven alles moeten we vooruit als samenleving. Als we met een grote groep vaccineren, kunnen we op termijn weer terug naar een betere kwaliteit van leven. Want de maatregelen zijn nou niet bepaald fijn.”

Meer redenen

Maar voor Frank zijn er nog meer redenen om straks wel het coronavaccin te nemen. “Ik wil mijn werk kunnen blijven doen op de groep. De verantwoording naar de bewoners toe is groot. Het is fijn als we de angst voor het virus op de woongroep kunnen wegnemen, of in elk geval verkleinen. Daarnaast zorg ik voor kwetsbare familieleden die ik na een jaar ook wel weer eens knuffel wil geven. Opmerkingen als: 'Ik weet niet meer hoe het voelt om een knuffel te krijgen', vind ik schrijnend. Kortom, ik heb geen moment getwijfeld over wel of niet laten vaccineren.”


Frank vertrouwt volop op de experts als het gaat om het vaccin. “In principe zijn we allemaal leek in deze discussie. Niemand weet precies waarover hij of zij het heeft. Ik vertrouw in deze op de experts en op de vitaliteit van mijn eigen lichaam. Dat is ook waar ik op doelde met ‘ik vind dat we de lasten van deze crisis met onze leeftijdsgroep moeten dragen’. Het helpt ook wel dat een kennis van mij in de labs werkt aan het vaccin, dat geeft nog meer vertrouwen.”

‘Huiverig voor gevolgen’

Toch heeft niet iedereen zoveel vertrouwen in de experts als Iris en Frank. Zo neigt Natascha* (30), zelf werkzaam in de zorg, eerder naar niet vaccineren. “Ik probeer zwanger te worden. Uit ervaring weet ik wat voor invloed medicatie kan hebben op je vruchtbaarheid. Daarom ben ik nog wat huiverig.” En die angst is voor Natascha niet ongegrond. “Iemand die ik goed ken heeft het vaccin al gehad. Zij vertelde, dat zwangere of vrouwen die in een IVF-traject zitten niet worden gevaccineerd. Daarentegen las ik ook dat het juist wél wordt aangeraden om je te laten vaccineren, ook al ben je zwanger of probeer je zwanger te worden. Die tegenstrijdigheden maken, dat ik niet meer goed weet waar ik vanuit kan gaan. Vrienden en familie begrijpen dit wel. Dat geldt ook voor mijn partner, die zelf ook nog niet weet wat hij doet.”

Overigens laat Natascha weten dat de meeste mensen om haar heen wel positief tegenover het coronavaccin staan. “De angst om niks meer te mogen of te kunnen doen wanneer je niet ingeënt bent, speelt hierbij een grote rol.”

Voor Tanja (58) is de keuze simpel. "Dat vaccin is voor mij een no go. Ik geloof niet in corona. Ik zie het als een zware griep. Kennissen in mijn omgeving zijn behoorlijk ziek geweest, hadden alle verschijnselen, maar de huisarts gaf het advies gewoon uit te zieken. Daarbij is het vaccin wel erg snel beschikbaar. Iets wat op mij niet heel betrouwbaar overkomt, eerlijk gezegd. Ik denk er dus niet aan de prik te nemen, ook al ben ik COPD-patiënt (chronische longziekte, red.). Het is mijn leven, daar neemt niemand anders een besluit over.”

Gewone griep

Volgens Tanja wordt de stempel ‘corona' ook te snel gebruikt. "Iedereen die overlijdt, is in mijn ogen aan corona overleden. Maar hoeveel mensen overlijden er jaarlijks niet aan de gewone griep? Overigens draag ik ook geen mondkapje. Verder hou ik me wel aan de anderhalve meter afstand. Maar dat vaccin? Dat is voor mij echt een no go.”


Recentelijk zijn dagelijks ruim 300 zorgprofessionals gevaccineerd op de XL-locatie bij Schiphol, zo laat de GGD Kennemerland weten. Er wordt wordt gestart met het vaccineren van thuiswonende ouderen. Inwoners van 90 jaar en ouder ontvingen verleden week als eerste een uitnodiging. Daarna volgt de groep 85-jarigen en ouder."

* Gefingeerde naam.


Reacties:

redactie.nbu@rodi.nl

Hartekamp Groep-medewerker Frank kan niet wachten tot hij het vaccin krijgt.