Afbeelding
(Foto: )

Woningprijzen stijgen in Uitgeest

UITGEEST - Nu de woningmarktcijfers over het vierde kwartaal van afgelopen jaar bekend zijn, worden de ontwikkelingen op de markt zichtbaar en kunnen deze vergeleken worden met dezelfde periode van 2019.

De gemiddelde transactieprijs is gestegen met 24,6% gestegen naar gemiddeld € 436.626,-. De gemiddelde transactieprijs per m2 is met 13,7% gestegen naar gemiddeld € 3.241,-. Het aantal verkochte woningen is gestegen van 27 naar 36 woningen. De NVM krapte-indicator ging van 1,8 naar 1,2 (nóg krappere markt)

De verkooptijd is met 13,3% afgenomen, woningen worden dus sneller verkocht. Opvallend is, dat er in het laatste kwartaal van 2020 een stuk meer transacties gedaan zijn ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal van 2019: 36 ten opzichte van 27 transacties. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn, dat beleggers nog voor het einde van het jaar aangekocht wilden hebben, doordat de overdrachtsbelasting per 2021 voor beleggers steeg naar 8%.

De NVM krapte indicator geeft een benadering voor het aantal keuzemogelijkheden dat een potentiële koper op de woningmarkt heeft. Wanneer de indicator onder de 5 komt, is er sprake van een verkopersmarkt en impliceert dat een krappe markt. Dat valt ook af te lezen aan de stijging van de gemiddelde transactieprijs.

De toekomst van de woningmarkt is lastig te voorspellen en de meningen zijn hier dan ook over verdeeld. De een denkt dat de woningmarkt gaat afkoelen en de ander denkt juist dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen. De gevolgen van de Coronapandemie zullen pas later zichtbaar zijn op de woningmarkt. Volgens Teer is de kans groot, dat de huizenprijzen nog door zullen stijgen, omdat de rente historisch laag is, de vraag vele malen hoger is dan het aanbod, er te weinig nieuwbouw geproduceerd wordt en omdat de overdrachtsbelasting voor kopers onder de 35 jaar is afgeschaft.