Uitgeesters: denk mee over de Regionale Energie Strategie. (Foto: aangeleverd)
Uitgeesters: denk mee over de Regionale Energie Strategie. (Foto: aangeleverd)

Gemeente nodigt meedenkers uit

UITGEEST - Gemeente Uitgeest maakt deel uit van de energieregio Noord-Holland Noord. Samen met de andere gemeenten uit deze regio werken zij hier gezamenlijk samen aan. In het Klimaatakkoord is aangegeven, dat elke regio van de 30 regio's in Nederland een Regionale Energie Strategie (RES) opstelt.

8 februari: digitaal meedenken over Regionale Energie Strategie

Maandag 8 februari kunnen inwoners, bedrijven, belangenorganisaties en overige betrokkenen verder meedenken tijdens een online participatiebijeenkomst over de concrete zoekgebieden in relatie tot de leefomgeving.

Aanmelden voor deze avond kan op 'Ik denk mee over Uitgeest/RES'. Na aanmelding ontvangt men meer informatie en uitleg over de avond.

Zoekgebieden

De Regionale Energie Strategie is een document, waarin de energieregio beschrijft hoe en waar we met betrekking tot duurzame elektriciteit (zon en wind) keuzes met elkaar kunnen maken. In de RES staan concrete plekken, de zogenaamde zoekgebieden. Samen met inwoners en belangenorganisaties zijn zoekgebieden in kaart gebracht.


Afgelopen 24 april 2020 presenteerde energieregio NHN de voorlopige concept-RES. Hierin staan de resultaten van de vele onderzoeken, gesprekken en bijeenkomsten. De ambitie van Noord-Holland Noord is 4,2 TWh aan duurzame energie in 2030. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van nu.

Stand van zaken

Inmiddels hebben de colleges van de achttien gemeenten, de provincie en het Waterschap van de energieregio NHN ingestemd met de concept-RES. Hierin staan de resultaten van de vele onderzoeken, gesprekken en bijeenkomsten in elke gemeente. De ambitie van Noord-Holland Noord is om zoveel mogelijk aan duurzame energie op te wekken in 2030.


Op basis van de concept-RES zijn de gemeenten in de tweede helft van 2020 de zoekgebieden nader gaan onderzoeken. Bewoners, bedrijven, belangenorganisaties en gemeenteraden zijn geconsulteerd. Met de provincie en Liander heeft afstemming plaatsgevonden over de gebieden waar windmolens en zonneweides wel en waar niet kunnen komen. Met de consultaties zijn de zoekgebieden concreet geworden. Het zijn die gebieden die zich het beste lenen voor verdere uitwerking tot de definitieve RES 1.0. Afgelopen 5 januari heeft het college de concrete zoekgebieden vrijgegeven voor participatie in Uitgeest. Alle informatie wordt verwerkt in de RES 1.0. Op 1 juli 2021 stellen de gemeenteraden, de Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het waterschap de RES 1.0 vast. Hierin staan de plannen voor duurzame opwek van elektriciteit in de regio. Elke twee jaar vindt een herijking van de RES plaats. Dan wordt opnieuw bepaald aan welke normen het moet voldoen.

Meer informatie

De voorlopige concept RES en antwoorden op veelgestelde vragen:

www.energieregionhn.nl