Het gedenkteken aan de Communicatieweg
Het gedenkteken aan de Communicatieweg

Herdenking neergestorte B17 in Uitgeest

UITGEEST - Komende 10 februari vindt de herdenking plaats van het neerstorten van de Amerikaanse B17. De bommenwerper verongelukte op voornoemde datum, nu 77 jaar geleden om 13.20 uur, in een weiland in Uitgeest, vlakbij de grens met Heemskerk. De herdenking zal dit jaar zonder publiek plaatsvinden vanwege de coronabeperkingen.

Gemeente Uitgeest heeft in overleg met het Uitgeester Comité 4 mei het besluit genomen, dat burgemeester Sebastiaan Nieuwland samen met Johan Graas van de Airforce Recovery Group ’40-’45 (ARG) de afgevaardigden zijn van velen. Zij zullen die dag een krans leggen bij het monument aan de Communicatieweg.

Het neerstorten van de Amerikaanse B17 is een jaarlijks terugkerende belangrijke herdenking in Uitgeest met veel genodigden. In verband met de voorzorgsmaatregelen rondom Corona is dat dit jaar niet mogelijk. De afvaardiging is dit jaar dan kleiner, maar het respect dat wordt getoond is even groot. In de wetenschap dat op het moment van de kranslegging velen in gedachten de plechtigheid bij zullen wonen. Het toestel stortte 77 jaar geleden om 13.20 uur neer.

De Boeing B17-G bommenwerper, door de bemanning ‘Hells Belles' gedoopt, nam 10 februari 1944 deel aan een missie met meer dan 1.000 toestellen. Vanuit Norfolk opgestegen werd koers gezet naar Braunschweig om industriële doelen te bombarderen. De ‘Hells Belles' werd op de terugweg boven Nederland door Duitse jagers ontdekt. Tijdens het luchtgevecht raakte de rechtervleugel zwaar beschadigd en brak af. De B17 stortte neer in een weiland langs de Communicatieweg, aan de Uitgeester kant van de gemeentegrens. Vier leden van de bemanning vonden de dood. De zes overlevenden werden afgevoerd naar Fort Veldhuis. Een van de overlevenden, copiloot Samuel Gundy, bezocht op uitnodiging van de Aircraft Recovery Group en de gemeente eind jaren tachtig de gemeente Uitgeest en de plaats van de crash. Precies 20 jaar geleden werd het gedenkteken aan de Communicatieweg opgericht op initiatief van de Aircraft Recovery Group '40-'45, die in Fort Veldhuis een oorlogsmuseum beheert. Bij de onthulling waren familieleden van omgekomen bemanningsleden aanwezig.