Max Harmsen (rechts) en Niels Duijn; actief als vrijwilligers bij FC Uitgeest.
Max Harmsen (rechts) en Niels Duijn; actief als vrijwilligers bij FC Uitgeest. (Foto: )

FC Uitgeest jeugdvrijwilligers Max en Niels geven graag het voorbeeld

Door Lucas Meyland

UITGEEST - Voor elke sportvereniging zijn vrijwilligers onmisbaar. Het maakt niet uit of je scheidsrechter bent, de jeugd traint of iets anders doet binnen de club. De club is trots op de (jeugd)vrijwilligers en hoopt op nieuwe aanmeldingen.

Max Harmsen (16) en Niels Duijn (15) voetballen respectievelijk al sinds hun vijfde en zevende jaar bij FC Uitgeest. Sinds anderhalf jaar zijn de jongens ook vrijwilligers bij de club. Ze geven samen met trainer Henk Boonstra leiding aan het onder-6 team, beter bekend als de kabouters.


Het trainersavontuur begon toen de twee van school een maatschappelijke stage moesten doen. ‘'Dat deden we bij FC Uitgeest. Uiteindelijk vonden onze trainers, dat training geven iets voor ons was en bleven we dit doen'', vertelt Niels. ‘'We vinden het nog steeds erg leuk’’, vult Max aan. Als jeugdtrainers zijn Max en Niels verantwoordelijk voor de beginnende voetballertjes. ‘‘We zorgen er in de eerste plaats voor, dat de kinderen heelhuids thuiskomen en daarnaast leren we ze manieren aan’’, verklaart Niels. ‘’Het gaat er voor de jongste generatie vooral om, dat ze de basis van het voetbal leren kennen. ‘’Leren hoe je een bal aanraakt, nemen ze mee naar volgende teams en dat vergeten ze niet meer’’, vervolgt Max. Elke zaterdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur staat het duo met veel plezier te genieten van kinderen die veel lol met elkaar hebben. ‘’Het is soms lastig als ze een oefening moeten doen die niet zo leuk is of waarbij ze lang moeten wachten. Dan worden ze moe en vragen ze of ze partijtje mogen doen’’, weet Niels. ‘’Dat heb je met kleine kinderen, verzekert Max. Het is voor de kleinsten een uurtje waar ze spelend leren voetballen. ‘’Als je ze ziet losgaan tijdens partijtje en ziet genieten van het spelletje, is dat prachtig om te zien’’, beamen beiden. ‘’Als je vrijwilliger wil worden, moet het vanuit jezelf komen. Je moet geduldig zijn met kinderen, van gezelligheid houden en het leuk vinden wat je doet, anders heeft het weinig zin’’, beredeneren de jongens.

‘'FC Uitgeest is een leuke club met fijne mensen. In het begin was het vroeg opstaan, maar we zijn het nu gewend. ‘'Nu voelt training geven voor ons als lekker wakker worden en trainen geven is leuker dan school'', besluiten de twee enthousiastelingen.


Afbeelding
Afbeelding