Het terrein van de voormalige Ahrend-de Cirkel fabriek.
Het terrein van de voormalige Ahrend-de Cirkel fabriek. (Foto: Peter Vreeswijk)

Géén distributiecentrum in Zwanenburg

ZWANENBURG - Als het aan de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg en de ondernemingsvereniging ligt, komt er geen distributiecentrum Zwanenburg. Gezamenlijk hebben zij een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente tegen de verleende omgevingsvergunning. Op het terrein van de voormalige Ahrend-de Cirkel fabriek zou ruimte gemaakt moeten worden voor de vestiging van een distributiecentrum met maar liefst 31 loading locks. Ter vergelijking De Ahrend beschikte destijds over 10 loading locks.

In eerste instantie was de omgevingsvergunning geweigerd omdat de locatie niet geschikt werd geacht. Door het enkel verleggen van de ontsluiting van de Domineeslaan naar de Venenweg voldeed de locatie wel. "Onbegrijpelijk", menen dorpsraad en ondernemingsvereniging. "Het bedrijf De Ahrend is al rond 2014/2015 gaan afbouwen in Zwanenburg en is zijn activiteiten gaan verleggen naar de vestiging in Noord-Brabant. In maart 2017 is het bedrijf definitief gesloten. De gemeente was toen al bezig met het nu geldende bestemmingsplan “Zwanenburg West en De Weeren”. Had er toen al niet nagedacht kunnen worden over een mogelijke andere invulling van het terrein zonder daarbij schade te doen aan de toenmalige eigenaren", vragen dorpsraad en ondernemingsvereniging zich af.

Het voornaamste bezwaar is het ontbreken van een gedegen onderzoek naar de samenhang tussen de huidige verkeerssituatie op de Weerenweg en de effecten van post-corona op de Weerenbrug, een volledig open outlet centre, de knip op de Zwanenburgerdijk en het worst case scenario voor een onbekend distributiecentrum. Onbekend: de vergunninghouder, vastgoedinvesteerder Somerset Capital Partners, biedt op hun site de locatie te huur aan: "een centraal gelegen locatie, perfect gelegen ten opzichte van de stad Amsterdam met een bereik van meer dan 2,1 miljoen mensen binnen een straal van 20 kilometer”. De locatie ligt wel tegen de woonwijk aan. Dat maakt deze locatie mede ongeschikt.

Het volledige bezwaarschrift is terug te vinden op de website van dorpsraad en loopt tot en met 8 februari.

Saskia Vreeswijk