Pantar wint de Werkinnovatie Prijs

AMSTERDAM - De sociale werkbedrijven Pantar (Amsterdam) en Werkse! (Delft) zijn de winnaars van de Werkinnovatie Prijs. Zij ontvangen ieder maximaal 1 miljoen euro van Start Foundation. Met dat geld mogen ze een plan uitvoeren waarmee nieuwe betaalde maatschappelijke banen ontstaan voor mensen die nu vrijwel kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Van de 62 projectideeën gingen er tien door naar de finale.

Wat overblijft, wordt door vergisting omgezet in energie

De Circulaire Hub van Stichting Pantar in Amsterdam zet afval om in waardevolle grondstoffen waar bedrijven om zitten te springen. Het ophalen van het afval met elektrische auto’s, de bewerking ervan in een centrale ruimte; het gebeurt allemaal door mensen die op de arbeidsmarkt maar moeizaam aan de bak komen. Wat overblijft, wordt door vergisting omgezet in energie.

Oesterzwammen en zeep. Goed denkbaar dat die twee producten straks worden gemaakt uit koffiedrab en sinaasappelschillen, afkomstig van de Circulaire Hub van Stichting Pantar in Amsterdam. In het project komen vele ambities samen. Van de gemeente, die streeft naar een compleet groene stad in 2050 en op zoek is naar duurzaam werk voor haar vijftigduizend burgers met een bijstandsuitkering. Van Pantar, het sociale werkbedrijf dat nieuwe banen wil ontwikkelen voor groepen kwetsbare werkzoekenden, als voorschot op een parallelle arbeidsmarkt.

Grondstoffen

n de Hub worden waardevolle grondstoffen waar in het bedrijfsleven vraag naar is, uit ingezameld afval gehaald. Petflessen, brood, blik, pallets en kunststof krijgen zo een tweede leven. Alle activiteiten binnen de Circulaire Hub (ophalen van het afval, sorteren, drogen en voorbehandelen) worden uitgevoerd door mensen die weinig kans maken op een reguliere job. ‘Als alles volgens verwachting loopt, is het project tussen 2020 en 2025 goed voor 120 vaste banen’, zegt Peter van 't Klooster, Strategisch Adviseur Markt- en Werkontwikkeling bij Pantar.

Wat hem betreft is de Circulaire Hub, die in een bedrijfspand in Amsterdam-West wordt gevestigd, nog maar het begin. ‘Ook in Noord en Zuid moet zo’n voorziening komen.’ Het balletje bij Van ’t Klooster ging rollen met een zeepje. ‘Een collega stapte een tijd terug bij me binnen met dat zeepje en zei: “Er was hier net een ondernemer op bezoek die iets wil met koffiedrab en zeep en onze hulp inroept. Maar ik weet niet wat ik ermee aan moet.” Dat bracht ons op het idee om iets rondom het thema circulariteit te beginnen. We hebben panden, we hebben handjes, we hebben auto’s; we zijn van levensbelang voor start-ups op de markt van nieuwe circulaire producten.’

Afnemers

De medewerkers van de Circulaire Hub gaan met geruisloze elektrische wagentjes door de wijken om afval in te zamelen, waarna in een centrale ruimte de bewerking tot grondstoffen begint. De eerste potentiële afnemers hebben zich inmiddels gemeld.

Achter het project gaat een bredere horizon schuil, vertelt van 't Klooster. ‘Je moet jezelf als sociaal werkbedrijf de vraag stellen: waar verdienen onze mensen over pakweg vijf, tien jaar hun brood mee? Je merkt dat je bepaalde doelgroepen steeds moeilijker in het bedrijfsleven geplaatst krijgt. Voor hen zijn andere banen nodig.'


Op de website www.werkinnovatieprijs.nl is meer informatie beschikbaar en kunnen de winnaars gevolgd worden.