Minka Bos, bekijkt het portret van Reina Prinsen Geerligs.
Minka Bos, bekijkt het portret van Reina Prinsen Geerligs. (Foto: Brandeisfotografie)

Dobbebuurtstraten krijgen een gezicht

NIEUW-WEST - Echt feestelijk kon het niet worden, want corona, maar een feit was het wel voor Paul Fennis, de man van Geef Straten een Gezicht. De Van Hanxleden Houwertstraat werd de driehonderdste (!) straat in Amsterdam die hij een gezicht mocht geven. Daarvan zijn er bijna vijftig voor Slotermeer. Vorige week was de Dobbebuurt aan de beurt. Minka Bos, directeur van stichting In mijn Buurt dat lessen over de Tweede Wereldoorlog verzorgt, kreeg een eerste rondleiding. “Deze verhalen moeten we allemaal kennen!”

Theodorus Dobbe was hoofdvertegenwoordiger van de linoleumfabriek in Krommenie. Hij werd geboren in 1901 en werd in de oorlog meteen actief in het verzet. Wat hij deed en hoe hij aan zijn veel te vroege einde kwam, staat op het nieuwe straatnaambord, dat onlangs werd opgehangen in de straat die begin jaren vijftig naar hem werd vernoemd. Een lange straat, de keus voor een plek was groot. Bewoners en voorbijgangers kunnen hem bewonderen ter hoogte van de Dirk Bonsstraat, waar hij vriendelijk in de vooroorlogse camera kijkend zich aan de buurt toont.

Ook de drie straten haaks op de Dobbestraat in dit stukje Slotermeer kregen onlangs een gezicht: Dirk Bons (met nu ook zijn zoon Ton erbij), Hermanus Coenradi (het bord staat klaar, plaatsing volgt direct na de renovatie daar) en Reina Prinsen Geerligs. De laatste is de enige vrouwelijke verzetsheld in de buurt met een straat. “Er waren veel meer vrouwen actief in het verzet,” zegt Minka Bos, oprichter van stichting In mijn Buurt. “Goed dat daar de laatste jaren meer aandacht voor is en dat Reina nu ook voor de bewoners een gezicht heeft gekregen.”

Aanvulling

De achtenveertig borden zijn een welkome aanvulling op de lesprojecten van In mijn Buurt, stelt Bos. “Leren door ontmoeting is ons motto. Na gastlessen gaan onze leerlingen in kleine groepjes naar ouderen toe, die hun uit eerste hand vertellen over wat er in de oorlog in hun buurt gebeurde. Met deze straatnaamborden is er nóg meer te leren in de buurt.” In de loop der jaren zijn zo honderden verhalen uit verschillende buurten, waaronder dus ook Nieuw-West, verzameld op www.inmijnbuurt.org en maandelijks komen er nieuwe bij.

Meer dan een naam

“Bewoners hebben vaak geen idee wie de persoon is naar wie een straat is genoemd,” zegt Paul Fennis van Geef Straten een Gezicht. “Ik wil straten op deze manier meer persoonlijkheid geven. Een portret en een stukje tekst over iemands leven draagt daaraan bij.” En ook: “Deze mannen en vrouwen verdienen meer dan een naam en een zinnetje, zoals het geval voorheen was.”

Joop IJisberg

Het slotstuk in Slotermeer wordt het bord aan de Joop IJisbergstraat, verderop in de buurt. Nabestaanden van de verzetsheld zullen, zodra de situatie het weer toelaat, aanwezig zijn bij de onthulling. Fennis: "Dankzij subsidie vanuit het Buurtbudget Slotermeer Noordoost kunnen we in deze wijk maar liefst 42 straten en zes bruggen een gezicht geven. Helaas hebben we een keus moeten maken. Ik hoop ooit alle verzetshelden in Slotermeer een gezicht te geven!”

Op www.facebook.com/dewesterpost staat een korte film over de plaatsing van het portret van Dirk Bons en zijn zoon Ton. Minka Bos is genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar. Zie amsterdammervanhetjaar.nl/minka-bos/.

Shirley Brandeis