Mourat el Otmani van Young Amsterdam.
Mourat el Otmani van Young Amsterdam. (Foto: Jurre Rompa)

‘Werken met jongeren is niet alleen met problemen, maar ook met talent’

NIEUW-WEST - Diep in Slotervaart, ergens achteraf in de wijk op het Ouwerdingenpad ligt het pand van Young Amsterdam; het platform voor jongeren in de stad. Sinds twee maanden heeft de organisatie er zijn intrek genomen voor wie weet hoeveel tijd. “We zitten hier als een soort kraakwacht”, vertelt Mourat el Otmani. “Alles wat hier staat, hebben we gesponsord gekregen. We hebben het met z’n allen zo goedkoop mogelijk opgeknapt en nu kunnen we er weer tegenaan.” Mourat is genomineerd voor Amsterdammer van hetJaar 2020.

Hij is er blij mee, ook al is het niet duidelijk hoe lang hij er mag zitten. Maar Young Amsterdam gaat er wat van maken. Mourat, is oprichter van het platform dat al bijna tien jaar jongeren tussen de 15 en 27 jaar de mogelijkheid biedt om hun talent te ontwikkelen en anderen te inspireren door middel van initiatieven. Hij is blij met de nominatie voor de Amsterdammer van het Jaar, maar schuift meteen de hele groep naar voren. “Het is een erkenning voor wat je doet, maar ik heb het niet alleen gedaan”, zegt hij bescheiden. “Ik ben niet iemand van nominaties, maar hou me liever op de achtergrond. Het is een mooie nominatie voor de hele groep die met mij actief is. Ik ben hierdoor wel gemotiveerd want niet alleen ik word gezien, maar de hele groep voor de hele stad.”

Talenten ontwikkelen

Overigens is Young Amsterdam bewust gekozen. In het Engels klinkt het cooler en internationaler. De naam is door jongeren zelf bedacht”, verraadt Mourat.

Bij het platform worden events georganiseerd, debatten, creatieve meetings, sport en spel, alles is erop gericht om jongeren te verbinden en hun talenten te laten ontwikkelen. Zo worden er programma’s georganiseerd over thema’s die zij zelf aandragen, zoals politiek, werkgelegenheid en talentontwikkeling.

Een platform dat bruist, maar bij binnenkomst is het stil in het pand, geen jongere te bekennen. “Tja corona”, zegt Mourat. “Jongeren missen het enorm dat ze hier niet kunnen komen en dat ze geen contact hebben met elkaar.” In het ‘normale’ leven zijn er de hele dag jongeren aanwezig, om te studeren, plannen te maken en programma’s in elkaar te zetten en er gebeurt ‘s avonds natuurlijk veel.”

Stad Amsterdam

In 2009, toen zelf nog een jongere, was Mourat betrokken bij de gemeenteraadsverkiezingen. “We hebben toen een verkiezingsdebat georganiseerd met jongerenthema’s met muziek, gezelligheid en een quiz. We hadden een volle zaal en je proefde al gelijk; dat smaakt naar meer. Dat zijn we verder gaan opbouwen en het is groter geworden, zelfs stedelijker. Veel stadsdelen hadden er belangstelling voor. Logisch ook want we hebben één ding in ieder geval met elkaar gemeen en dat is de stad Amsterdam.”

Young Nieuw-West, later Amsterdam, was geboren en er volgden veel activiteiten. In 2013 werd voor het eerst het Young Awardgala gehouden en de organisatie achter het platform werd steeds serieuzer genomen en Mourat, die in de jongerenraad van Slotervaart zat, werd gevraagd om de gemeente te adviseren over jongerenzaken. “Er heerst geen positief beeld over jongeren, ze zijn opstandig, houden zich niet aan de regels, maar ze zijn wel de toekomst, ze zijn aan het struggelen, studeren, ontwikkelen en er wordt veel over hen beslist, terwijl ze niet worden betrokken.”

Vrijwilligerswerk

Voor Mourat was duidelijk waar hij naar toe wilde: “Hoe kun je jongeren betrekken bij alles wat hen aangaat. Iedereen verklaarde me voor gek dat ik daar zoveel tijd en energie in stopte, want jongeren doen toch niet aan vrijwilligerswerk?”

Vanuit Nieuw-West trok hij steeds meer richting de stad en nam de identiteit van Amsterdam als vertrekpunt. Vanuit die optiek werd het project ‘Jongerenburgemeester’ bedacht om een vertegenwoordiger te hebben in de politiek van de stad. Door verschillende oorzaken is het bij twee jongerenburgemeesters gebleven, maar Mourat belooft het project weer nieuw leven in te blazen.

“Ik voel me verbonden met de stad. We moeten veel meer omkijken naar mensen die wat doen voor de stad. Wij willen daar een inspiratie voor zijn, zodat mensen zich meer inzetten, want we doen het voor onszelf. Er hoeven maar een maar mensen in de buurt iets te doen en dan heb je al snel iets waar de stad op kan terugvallen. Amsterdam versterkt zich hierdoor, want je hebt elkaar nodig om te bereiken wat je wil.”

Netwerken

Young Amsterdam zet zich dan ook in om jongeren meer betrokken te laten raken met de stad. “De stad geeft veel terug. Als je met programma’s bezig bent die je leuk vindt, vergroot je netwerken, ben je constant op zoek naar verbinding. Het voordeel van jongeren is dat ze dezelfde interesses delen en tegen dezelfde dingen aanlopen, maar ze leven toch langs elkaar heen. Bij Young Amsterdam zie je dat ze elkaar opzoeken buiten onze programma’s om. Ze agenderen thema’s, zetten maatschappelijk programma’s voor jongeren op en hun ontwikkeling en inspiratie krijgen is de verdienste van hun inzet.”

Dat is het succes van Young Amsterdam. "Onze manier van hoe wij naar jongeren hebben gekeken. Alles is haalbaar. Zo groot mogelijk denken en dromen waarmaken. Het is niet zo moeilijk, het moeilijkste is een start maken en je moet genieten van kleine succeservaringen. Jaren later zie je jongeren terug en dan laten ze blijken wat Young Amsterdam voor hen heeft gedaan. Laatst kwam ik een jongen tegen bij de bakker. Toen hij bij ons kwam deed hij een opleiding op niveau 2. Hij is nu bezig om zijn naar master te halen. Hij vertelde lachend dat Young Amsterdam hem heeft gemotiveerd. Dat is toch mooi, daar doen we het voor. Het zijn zaadjes die je plant”, zegt Mourat lachend. Hij blijft betrokken bij Young Amsterdam, maar nu hij zelf zijn wilde jonge haren kwijt is, een gezin heeft en als sociaal ondernemer werkzaam is, vindt hij dat jongeren het zelf moeten doen. "Mijn rol wordt nu overgenomen', concludeert hij tevreden.

Titia Hartvelt