Een verademing voor de inwoners va Landsmeer. De eventuele komst van windturbines hield de gemoederen nogal bezig.
Een verademing voor de inwoners va Landsmeer. De eventuele komst van windturbines hield de gemoederen nogal bezig. (Cartoon: Arend van Dam)

Geen windturbines in Landsmeer

LANDSMEER - Er komen geen winturbines in Landsmeer. Dat is op donderdag 28 januari tijdens de raadsvergadering besloten. Dit ligt in de lijn met de uitkomsten van de enquête die onder de onder de inwoners is gehouden.

In de afgelopen maanden is onderzoek gedaan naar het draagvlak voor verschillende zoekgebieden voor windturbines en zonneweides in Landsmeer, waaronder langs de A10. Inwoners zijn tijdens een bewonersavond en een enquête gevraagd naar hun mening over deze zoekgebieden.

Tijdens de raadsvergadering van 28 januari heeft Positief Landsmeer een motie ingediend tegen windturbines in het dorp. Een ruime meerderheid van de raad heeft met deze motie ingestemd. Daarmee heeft de raad uitgesloten dat er windturbines geplaatst zullen worden. Ook zal daar verder geen onderzoek meer naar komen. Het zoekgebied voor windenergie op grondgebied van de gemeente Landsmeer zal daarmee niet meer terugkomen in de Regionale Energie Strategie.

De raad van de gemeente Landsmeer spreekt zich niet alleen uit tegen windturbines op eigen grondgebied, maar ook tegen windturbines in de nabijheid van Landsmeerse gemeentegrenzen. De gemeente zal deze stelling overbrengen aan de buurgemeenten en betrokken partijen.

Wethouder Mandy Elfferich: "Diverse inwoners van Landsmeer en de gemeenteraad hebben zorgen geuit over de komst van windturbines. Die zorgen begrijp ik heel goed. Een windturbine zou een grote impact op onze omgeving hebben. Dat neemt niet weg dat er nog steeds een grote klimaatopgave ligt. We zullen deze samen met de regio moeten oppakken en kijken waar wél geschikte plekken voor energieopwekking zijn. Daar gaan we verder mee aan de slag.”

Het verslag van de enquête staat gepubliceerd op de website van de gemeente Landsmeer.