Lockdown in progress

Landsmeer heeft veel met een lockdown, zoals het uitstellen van een algeheel bouwprogramma voor de aanzwellende woningtekorten in onze regio. Zo heb ik er vaker op gewezen dat er in het Landsmeerderveld best wel 1200 woningen kunnen worden ontwikkeld zonder het landelijk aanzicht te bederven.

Geen meerdere woningen op kavels in het landelijk gebied, die daarvoor zeker geschikt zijn en in Het Lint wel stevige verdichting toestaan. Een bos aanleggen in het Landsmeerderveld. Dat levert een CO2verlaging en recreatiemogelijkheden op.

Nu lijkt te spelen dat er mastodonten van windmolens voor onze energietransitie geplaatst moeten worden. Als wij niet kiezen, wordt er gekozen, tegen ónze zin. Zolang de landsgrenzen openstaan, loopt het land vol, en kunnen de eigen ingezetenen in de woonwacht(kamer). Zo is ons landelijk gebied al jaren in lockdown. Geen actieve voortrekkersrol vanuit het bestuur, om toerisme te promoten en natuuraanbidders te bevredigen. Waar blijft de toerismenota? Max 4 B&B per erf?

Bij de aanleg van glasvezel in Landsmeer kan de commerciële partij, KPN, de krenten uit de verdienpap halen. Geen glasvezel in het buitengebied en het bestuur keek er naar.

Of het actief promoten om (zorg)woningen op het eigen erf toe te staan, of een referendum, voor aansluiting bij een buurgemeente waarbij de uitslag wellicht niet uitkomt bij de raad. Dat geeft de bestuurskracht aan! ('Streng tegen de burger, zacht tegen overtreders'). Het bestuur (ook OD IJmond) heeft niet toegezien op de boerenbedrijven in het landelijk gebied en de stikstof en ammoniak, Co2-vergunningen niet gehandhaafd (milieudelict) in Natura2000-gebied. Nu blijkt de natuurorganisatie schuldig aan de grootste overtreding van uitstoot in Natura2000, door geen vergunningen te hebben, zelfs geen horecavergunning.

De lockdown wordt door de financiële crisis in ons dorp versterkt door kostenposten die de belastingen (schulden) verder ophogen, voor de burger. Per slot moet men de bestuursorganisatie afbouwen en niet uitbreiden.

Peter R. Ruijs/ Landsmeer