Angelique en Kees kijken terug op een fantastische tijd
Angelique en Kees kijken terug op een fantastische tijd (Foto: aangeleverd)

'We kijken terug op een fantastische tijd'

SCHERMERHORN - Het geluid van een biertje tappen, het lachen om een grap en een warme knuffel. In de horeca is het al lang stil. Ook in ’s Lands Welvaren. Maar daar keren deze geluiden nooit meer terug, ook niet na corona, want het dorpscafé gaat definitief dicht en maakt plaats voor appartementen.

Nooit meer de gezelligheid van ‘s Lands Welvaren

Deze maand is het markante café van Kees en Angelique in het centrum van het dorp verkocht. Aannemer Cas Pronk Bouw uit Heemskerk heeft plannen om in het pand een aantal appartementen te realiseren. Komende maand dient hij zijn schetsvoorstel in bij de gemeente Alkmaar.

Drie jaar te koop

Het dorpscafé annex feestzaal heeft drie jaar te koop gestaan, maar in die periode heeft zich geen serieuze overnamekandidaat gemeld. Mede als gevolg van de coronacrisis namen de eigenaren Kees en Angelique van Etten afgelopen jaar het besluit om hun zaak definitief te sluiten. Toen Cas Pronk Bouw zich eind 2020 meldde met de plannen voor woningbouw kwam alles in een stroomversnelling. Het besluit om het bedrijf te beëindigen was zwaar voor Kees en Angelique die de zaak 23 jaar geleden overnamen. “Maar het moeilijkste moment was voor ons drie jaar geleden. Toen hebben we besloten om uit de horeca te stappen, omdat het werk ons geestelijk en lichamelijk ging opbreken. Ons idee was om het aan een opvolger te verkopen, maar dat heeft helaas niet zo mogen zijn,” aldus Angelique.

Café ’s Lands Welvaren heeft een lange historie en is een karakteristiek pand, direct tegenover de Grote Kerk in Schermerhorn. Hoewel de plannen van aannemer Cas Pronk Bouw nog in de schetsfase zitten, is de intentie om de buitenkant van het pand zoveel mogelijk intact te laten. Op het terrein tegenover het café wil de aannemer parkeergelegenheid realiseren en een woning bouwen.

Presentatie plannen

Cas Pronk Bouw dient komende maand zijn schetsplannen in bij de gemeente Alkmaar. Als de plannen een meer definitieve vorm hebben zal de aannemer het ontwerp aan de dorpsbewoners presenteren. Hoe die presentatie eruit gaat zien is in deze lastige coronatijd nog niet duidelijk. Een bijeenkomst voor belangstellenden is de komende maanden waarschijnlijk nog niet mogelijk. Kees en Angelique van Etten hebben dit weekeinde de inwoners van Schermerhorn via een brief geïnformeerd over hun besluit om het café te verkopen. Het liefst zouden ze met een groot feest afscheid van hun klanten willen nemen, maar ook dat is niet mogelijk. "We zijn heel dankbaar dat de mensen ons de afgelopen 23 jaar het vertrouwen hebben gegeven”, aldus Kees. "We kijken daarom terug op een fantastische tijd.”