Oostwijk Koedijk.
Oostwijk Koedijk. (Foto's: aangeleverd)

Erfgoedorganisaties tegen sloop Oostwijk

KOEDIJK - Sloop de dertig vooroorlogse woningen in Oostwijk niet, wijs het gebied aan als beschermd dorpsgezicht en geef een aantal van de woningen met koolschuren de status van gemeentelijk monument. Deze oproep doen drie erfgoedorganisaties aan het gemeentebestuur van Alkmaar. Het om woningen in de Burgemeester Kooimanstraat en de Schoolstraat in Koedijk die verhuurder Woonwaard wil slopen.

Volgens de corporatie zijn de woningen zijn in slechte staat van onderhoud en voldoen ze niet aan de eisen voor een gezond woonmilieu. Volgens de verenigingen zijn de bewoners gehecht aan hun woningen en het dorpse karakter van de buurt. De Historische Verenigingen van Koedijk en Alkmaar en de Bond Heemschut pleiten om sociaal- en cultuurhistorische redenen ook voor behoud. De dertig woningen zijn in de jaren twintig in twee fasen gebouwd. Het waren de eerste sociale huurwoningen in Koedijk, gebouwd door de in 1919 opgerichte woningbouwvereniging Koedijk. De blokjes van twee allemaal net even anders. De schaal en de ruimte bepalen het karakter van straatjes.

Klassieke koolschuren

De belangrijkste reden voor de erfgoedorganisaties om in het geweer te komen tegen de voorgenomen sloop zijn de klassieke koolschuren aan de noordzijde van de Burgemeester Kooimanstraat. Vier daarvan vormen een bouwkundig geheel met de sociale huurwoning. De koolschuren op zich zijn al het behouden waard, maar de combinatie met een sociale huurwoning is bovendien uniek.

Het tekent de verbinding van de volkswoningbouw met de cultuur van de vaartuinderij in het Rijk der Duizend Eilanden. De oprichters van woningbouwvereniging Koedijk wilden de bewoners niet alleen betaalbare huisvesting bieden maar boden hen in deze arme streek ook de gelegenheid om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Het ideaal van de volkshuisvesters werd gepaard aan die op ander sociaal en economisch terrein. Dat is hier heel concreet en zichtbaar en dat is volgens de historische verenigingen zeldzaam. De woningen met de aangebouwde koolschuren zijn buitengewoon, maar ook de andere woningen hebben veelal grote tuinen en flinke schuren. Ook daarin werd gewerkt, voor eigen consumptie getuind en gehandeld.

Buurtje

De ruimtelijke kwaliteit van de buurt vloeit voort uit de combinatie van wonen en werken en maakte Oostwijk tot wat het nog steeds is. Het buurtje onderscheidt zich in alles van de woningbouw waardoor het vanaf de jaren '80 is omgeven. De historische verenigingen vinden dat Woonwaard de woningen zou kunnen renoveren en als men daar niet voor kiest dat de woningen heel goed verkocht kunnen worden aan particulieren. De historische verenigingen zijn ervan overtuigd dat die nieuwe eigenaar-bewoners dan ongetwijfeld ook de koolschuren van een tweede leven kunnen voorzien. Daarvan zijn in Koedijk en ook in Langedijk mooie voorbeelden.

Zo ziet de Oostwijk er nu uit.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding