Dit hing boven het voormalige entree van Bowling Noord.
Dit hing boven het voormalige entree van Bowling Noord. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Idee gezocht voor bowling

NOORD - De gemeente Amsterdam gaat het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord helemaal op de schop nemen. Hiermee komt het huidige gebruik van het bowlinggebouw ook in een ander daglicht te staan. Inmiddels hebben diverse partijen zich al gemeld met nieuwe ideeën voor het gebouw.

Momenteel maakt De Lokatie, een kringloopwinkel, gebruik van de benedenverdieping van het gebouw. De bovenverdieping is gekraakt. In eerdere plannen was sprake van sloop. Het afgelopen jaar hebben meerdere partijen zich gemeld met ideeën om het bowlinggebouw juist in te zetten bij het verlevendigen van het Buikslotermeerplein. Meer mensen vinden het niet per se nodig om het gebouw te slopen om de plannen voor het plein te behalen. Ook vinden zij dat juist het waarderen van bestaande gebouwen belangrijk kan zijn voor het behouden van de identiteit in een gebied. Deze ideeën zijn tijdelijk verzameld om te kunnen gebruiken wanneer er meer duidelijk is over de toekomst van het gebouw.

De gemeente wil eerst de toekomstplannen vastleggen voor het gebouw. Dat gebeurt in een projectnota. Deze gaat in het voorjaar van 2021 in besluitvorming. Bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden krijgen tegen die tijd een uitnodiging voor inzage en reactie. Pas nadat het gemeentebestuur zich hierover heeft uitgesproken wordt gestart met een bijpassend traject voor het bowlinggebouw. Wie nog een idee of voorstel heeft kan een afspraak maken met de projectmedewerkers via buikslotermeerplein@amsterdam.nl.