Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Visuele geschiedenis van bezettingstijd

AMSTERDAM - De Duitse bezetting van Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde de stad en het leven van Amsterdammers ingrijpend en definitief. Stad in oorlog | Amsterdam 1940-1945 in foto's, is het eerste fotoboek over de hoofdstad tijdens de bezettingsjaren. Erik Somers en René Kok, onderzoekers bij het NIOD, geven met deze visuele geschiedenis weer hoe de herinnering aan de oorlog in foto's wordt verbeeld. De vijfde druk van dit boek is nu verkrijgbaar.

Tijdens de oorlogsjaren is in Amsterdam opvallend veel gefotografeerd. Zowel persfoto's als foto's gemaakt door amateurfotografen worden bewaard bij instellingen als het NIOD en het Stadsarchief Amsterdam. Eveneens bij mensen thuis op zolder of in een zorgvuldig bewaard familiealbum zijn foto's terug te vinden. In talloze archieven in binnen- en buitenland werden nooit eerder gepubliceerde opnames opgediept. De zorgvuldig geselecteerde beelden geven een indringend beeld van Amsterdammers in de jaren van oorlog en bezetting.

"Aan de totstandkoming van dit boek ligt een uitgebreid foto-historisch onderzoek ten grondslag, waarbij talrijke archieven en collecties zijn geraadpleegd. Bij de keuze van het beeld hebben wij ons in de eerste plaats laten leiden door het criterium dat een afbeelding moet aanspreken. Een foto moet emoties oproepen: verontrusten, bewust maken en het geweten in beroering brengen. Soms roept een bepaald detail - een gezichtsuitdrukking, een lichaamshouding, een locatie - al bepaalde associaties en gevoelens op. Uiteindelijk zijn in onze keuzes vooral mensen het uitgangspunt. Burgers, soldaten, daders, slachtoffers, kinderen, ouderen, toeschouwers: zij bepalen het beeld.” - uit Stad in oorlog | Amsterdam 1940-1945 in foto's.
Het boek is vanaf 1 februari verkrijgbaar in de boekhandel en webshop van www.wbooks.com.