Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Tips om te stoppen met roken

NOORD - Wist je dat je na 24 uur stoppen met roken al meer zuurstof krijgt? En dat je na 2 weken al meer energie hebt? Je algehele conditie gaat er enorm op vooruit! Na 1 jaar is de kans op hart- en vaatziekten al met de helft afgenomen. Klinkt goed toch? Wil je stoppen met roken? Gezond Noord van Stichting Doras geeft een aantal tips:

Zorg voor voldoende dagelijkse lichaamsbeweging zo krijg je minder last van ontwennings-verschijnselen


1. Maak een lijstje met redenen waarom je wilt stoppen met roken. Het lukt namelijk alleen als je het écht wilt. Je wil bijvoorbeeld zwanger worden, je longklachten aanpakken of een betere conditie krijgen en er beter uitzien. Op moment dat je snakt naar een sigaret, kun je hierop terugvallen.


2. Zorg voor voldoende afleiding op de momenten waarop je normaal gesproken een sigaret zou opsteken. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling, doe boodschappen of bel iemand voor een fijne peptalk!


3. Kies een stopdag datum en zorg ervoor dat op die dag geen sigaretten meer in huis zijn. Hierdoor kom je minder gauw in de verleiding weer te roken. Wees voorbereid op het moment dat je een sigaret wordt aangeboden. Wanneer je aangeeft dat je bent gestopt met roken, zullen mensen je niet gauw opnieuw een sigaret aanbieden.


4. Om je goed te blijven voelen, is het belangrijk om jezelf goed te blijven verzorgen. Eet daarom voldoende groente en fruit, drink voldoende water, pas op met alcohol en koffie en zorg voor voldoende dagelijkse lichaamsbeweging. Zo heb je minder last van ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn, vermoeidheid, onrust en spanning.


5. Zet het geld apart dat je bespaart met het stoppen met roken. Misschien heb je aan het einde van de maand wel 150 euro bespaard. Beloon jezelf door er iets leuks van te doen of te kopen.


6. Heb je ondanks je goede voornemens toch een sigaret gerookt? Geef dan niet op en ga voor jezelf na hoe de verleiding te groot werd. Bedenk dan voor de volgende keer hoe je zo’n terugval kunt voorkomen. Hierdoor word je sterker en kun je de verleiding steeds beter weerstaan!


Vind je het moeilijk om je goede voornemen vol te houden en heb je hulp nodig? 12 april start Gezond Noord met een groepscursus ‘Stoppen met Roken’.


Voor meer informatie en aanmelden: Ankie 06-51311666, Els 06-10368298, mail naar gezondnoord@doras.nl of kijk op www.gezond-noord.nl.