ANP fotograaf Koen van Weel wint de NSP Sportfotoprijs 2020 / Kristallen Camera.
ANP fotograaf Koen van Weel wint de NSP Sportfotoprijs 2020 / Kristallen Camera. (Foto: Ed Bausch)

Koen van Weel wint Zilveren Camera voor beste sportfoto 2020

HEILOO - In de spiegel van zijn bril zie je zijn triomferende arm. Toen hij over de finish kwam en wereldkampioen werd op het WK Baanrennen in Berlijn op het onderdeel ‘Keirin’ had Harrie Lavreysen nog teveel vaart om zijn overwinning te vieren. Na het uitrijrondje had hij die tijd wel en dat was het moment dat ANP-fotograaf Koen van Weel klikte. “Pas wat later zag ik het bijzondere van de foto”, zegt Koen in zijn Heiloose huis. De jury van de Nederlandse Sport Pers beloonde hem onlangs met de Zilveren Camera voor beste sportfoto 2020: ‘Emotie en actie prachtig vastgelegd in één beeld’.

'Het is gewoon mijn werk, maar dat doe ik wel met passie'

DOOR ED BAUSCH

Het is zeker niet de eerste prijs voor Koen (Alkmaar 1983). “Maar een Zilveren Camera is natuurlijk wel prachtig. Je beseft op het moment van een foto niet dat je misschien een prijswinnend beeld schiet. Ik mocht daar in Berlijn met een paar fotografen in de binnenring staan, dus vlak op de renners. In een flits weet je dan hoe je de camera moet hanteren. De foto is overigens een kleine uitsnede uit een veel groter beeld. Dat doe ik meestal zo, want dan heb je veel mogelijkheden om het beeld waar het om gaat er goed uit te lichten. Voor deze foto gebruikte ik een enorme lens.”

'Less is more'

'Less is more', dat ziet hij wel als zijn opdracht bij het fotograferen. “Ik hou van een schoon beeld, dus bij sport zo min mogelijk reclame in beeld, of andere dingen die niet ter zake doen.”

Minister-president en Koninklijk Huis

Koen volgde de mavo in Heiloo en doorliep na een stukje IT-onderwijs aan het Horizon College in Hoorn een jaar op de Amsterdamse Fotoacademie. “Maar ik ben niet zo’n studiehoofd. Eigenlijk was ik vroeger helemaal niet met fotograferen bezig. Het liep gewoon zo. Mijn vader was fotograaf bij de Gemeenschappelijke Pers Dienst en kon daar een stage voor mij regelen, in Den Haag. Dat ging meteen heel goed. Ik kon daarna aan de slag bij United Photos in Haarlem en nu werk ik alweer dertien jaar als fotojournalist voor het ANP, Nederlands bekendste persbureau. Meestal krijg ik de avond tevoren te horen waar ik de volgende dag heen mag.”


Koen volgt namens zijn werkgever ook de minister-president. “Met hem zit ik dan weleens in het vliegtuig. Dat is niet zo bij de leden van de Koninklijke Familie.” Hoewel hij daar wel vaak dichtbij is, te midden van zijn collega’s.

'Zo goed als je laatste foto'

Koen volgt namens het ANP ook de Tour de France, de Olympische Spelen, het Nederlands Elftal. Dus met regelmaat moet hij even bij zijn gezin weg, op pad naar verre landen. "Voor mij is het gewoon werk. Als ik thuiskom zet ik de camera in de hoek. Maar tijdens het werk vloeit de adrenaline over het algemeen wel op het juiste moment door de aderen, hoor. Een gezonde spanning helpt. Ik ben gewoon goed geworden in mijn vak door vaak te doen. Maar je bent gewoon zo goed als je laatste foto."

Lees verder op pagina 5

Koen is terecht trots op zijn Kristallen Camera.
ANP fotograaf Koen van Weel wint de NSP Sportfotoprijs 2020 / Kristallen Camera.