Anne-Marie Grapendaal laat een paar stenen achter op een brug bij de Stationsweg in Castricum.
Anne-Marie Grapendaal laat een paar stenen achter op een brug bij de Stationsweg in Castricum. (Foto: Yvette van der Does)

'Zo brengen we positiviteit in de wereld'

CASTRICUM - Ons oog viel deze week op een paar stenen. Niet van die stenen die laatst door winkelruiten gingen, maar een tweetal kleine stenen met lieflijke afbeeldingen. Het zijn Happy Stones. Ze lagen zomaar op straat. We kwamen ze eerder al tegen bij Kei Tof, een internetplatform met meer dan 35.000 leden. De steentjes die in Castricum te vondeling worden gelegd, zijn voor zover wij weten, allemaal afkomstig van Anne-Marie Grapendaal. Mocht je komende tijd Happy Stones tegenkomen, laten ze je troosten, want aan de lockdown lijkt maar geen einde te komen.

door Yvette van der Does

“Een vriendin van mij woont in Amstelveen en strooit al geruime tijd met beschilderde stenen”, vertelt Anne-Marie. “Dat vond ik zo leuk, dat ik het ook in Castricum ben gaan doen. Het is in deze coronatijd super belangrijk om iets om handen te hebben waar je vrolijk van wordt of waar anderen vrolijk van worden. Het is heel simpel: je gaat op zoek naar een paar stenen in de tuin of bij je in de straat. Je pakt een tube acrylverf en een paar penselen en je gaat aan de slag. In plaats van verf kun je ook stiften gebruiken voor een opbeurende tekst. Als je daarmee klaar bent zet je je stenen in de lak en maak je als het is opgedroogd een wandeling. Buiten leg je onderweg de kleine kunstwerkjes neer op een plek waar ze in het oog springen.”

Anne-Marie maakt bijna dagelijks een wandeling met haar man Piet. Ook maakt ze in haar eentje een rondje en dan legt ze hier en daar een Happy Stones langs de weg.

"Als ik dan dezelfde route naar huis loop, zijn de stenen negen van de tien keer opgeraapt. Dan heb ik echt pret." Liggen de stenen er op de terugweg nog, dan stuurt ze bij thuiskomst haar man eropuit. "Dan moet hij van mij kijken of hij ze kan vinden. Daar heeft hij niet altijd zin natuurlijk”, lacht ze.

Voor Anne-Marie is het schilderen ook goed voor haar hand coördinatie. Ze heeft reumatoïde artrose en dat maakt dat ze veel pijn heeft in haar vingers. "Jarenlang slikte ik hier medicijnen voor. Tot ik het helemaal zat was en ging zoeken naar alternatieven. Die vond ik: kurkumathee met zwarte peper en groenlipmossel. Ik voel me inmiddels een stuk gezonder. Ik heb niet meer van die prednison bijwerkingen. De arts in het ziekenhuis zegt elke keer als hij mij nu ziet: "Daar heb je die mevrouw weer, die geen medicijnen wil slikken".

Zoals Anne-Marie met haar ziekte omgaat, gaat ze ook om met de huidige lockdown. Ze blijf positief en kijkt maar wat positieve alternatieven zijn. Zo is ze dus recent met haar Happy Stones Castricum aan de wandel gegaan. "Ik krijg al veel leuke reacties, het werkt denk ik ook aanstekelijk. Ik vind het leuk als anderen het ook gaan doen. Zo brengen we meer positiviteit in de wereld."

Happy Stones Castricum

Op het internet wemelt het van de Happy Stones, met duizenden voorbeelden van mensen die deelnemen aan deze pretentieloze hobby. Door heel Nederland verstopt jong en oud stenen. Vind jij een steen in je buurt of in je tuin? Beschilder ze en leg ze de volgende dag terug op straat.

Leg voor de grap een beschilderde kei bij je buurman of buurvrouw voor de deur.

Volg Anne-Marie Grapendaal ook op haar nieuwe Facebookpagina: Happy Stones Castricum.

In het kleine atelier aan de Burgemeester Mooijstraat.
Afbeelding