Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Blijf afhalen

REGIO - Het kabinet heeft de harde lockdown tot 2 maart. Er komen wel veranderingen in het primair onderwijs en de kinderopvang. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten. Niet-essentiële winkels blijven gesloten. Per 10 februari is buiten voor de winkels afhalen mogelijk, wel minimaal vier uur na bestelling. Maak daar vooral veel gebruik van. Onze ondernemers hebben u hard nodig. Wanneer de middelbare scholen open kunnen is nog niet bekend.

De bso blijft nog wel gesloten. “Het is een opluchting dat de scholen weer open kunnen”, aldus minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs). “Voor ouders en leraren, en in de eerste plaats voor de leerlingen.” Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vult aan: “De kinderopvang kan weer open. Dat betekent dat jonge kinderen weer samen met hun leeftijdsgenootjes kunnen spelen en ontwikkelen, terwijl ouders zich kunnen concentreren op hun werk. Voor veel gezinnen zal dit een opluchting zijn." Het kabinet heeft voor de onderwijs- en kinderopvangpartners, richtlijnen opgesteld: bij klachten moeten kinderen naar huis en als een kind positief is getest gaat de hele klas of groep in quarantaine. Medewerkers van de kinderopvang kunnen op korte termijn met prioriteit getest worden. Dat was al en blijft zo voor medewerkers in het onderwijs.

Niet verplicht

Onderwijspersoneel dat lesgeeft aan groep 7 en 8 mogen desgewenst een mondkapje of faceshield dragen. Dit is niet verplicht! Onderwijspersoneel en leerlingen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met covid-19 coronavirus gaan vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze zich laten testen of nog 5 dagen langer in quarantaine blijven. Scholen geven in die periode zoveel mogelijk onderwijs op afstand.